11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 158
“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 158
Mora İsyanı’nın bastırılması İngiltere ve kendisini Ortodoksların koruyucusu olarak gören Rusya tarafından tepkiyle karşılandı. Bu devletler Fransa’yı da yanlarına çekerek 1827’de Londra Protokolü’nü imzaladılar. Protokolde Osmanlı Devleti’nden isyancılarla ateşkes yapmasını istediler. Ayrıca bağımsız bir Yunan devletinin kurulmasını kararlaştırdılar. Osmanlı Devleti’nin bu kararları tanımaması üzerine de 20 Ekim 1827’de Mora Yarımadası kıyısındaki Navarin Limanı’nda demirli bulunan Türk donanmasını yaktılar (Görsel 4.6). Osmanlı Devleti söz konusu devletlerle savaş hâlinde olmamasına rağmen maruz kaldığı bu baskında 6.000 civarında denizcisini ve 52 gemisini kaybetti. Kaybedilen gemilerden 37’si merkezî Osmanlı donanmasına, 15 tanesi ise Mısır donanmasına aitti.
Osmanlı Devleti, Navarin Olayı’nın ardından saldırgan devletlerden verdikleri zararı ödemelerini ve Yunan sorununa karışmamalarını istedi. İngiltere ve Fransa bu isteklere İstanbul’daki elçilerini geri çekerek cevap verirken Rusya daha ileri giderek Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. 1828 yılında başlayan Osmanlı-Rus Savaşı’nın ilk günlerinde Ruslar, Edirne’yi alarak İstanbul’a doğru ilerledi. Başka bir Rus ordusu da Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu’ya girerek Kars ve Erzurum’u aldı. Osmanlı Devleti bu saldırıları durduramayınca Prusya aracılığıyla barış istedi. İki taraf arasında 1829 yılında Edirne Antlaşması imzalandı.
Edirne Antlaşması’yla Osmanlı Devleti Eflâk, Boğdan ve Sırbistan’ın özerkliğini; Yunanistan’ın bağımsızlığını tanıdı. Ayrıca Rus ticaret gemilerine Boğazlardan serbest geçiş hakkı verip Rusya’ya savaş tazminatı ödemek zorunda kaldı.
Rusya’nın askerî ve diplomatik kazanımlarla Balkanlardaki etkinliğini arttırdığını gören Ingiltere, sürecin dışında kalmamak için Fransa ve Rusya’nın katılımıyla Londra’da bir konferans topladı. 3 Şubat 1830 tarihli Londra Protokolü ile Yunanistan Krallığı resmen kurulmuş oldu. Yunanistan kuruluşunu izleyen yıllarda Megali İdea’yı gerçekleştirmeyi bir devlet politikası hâline getirdi. Bu kapsamda Pontus olarak adlandırdığı Doğu Karadeniz kıyılarına göz dikti. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde de bölgeye Grekleri göndererek burada bir Rum devleti kurmak istedi. Böylece günümüzde devam eden asılsız Pontus Rum iddialarının temellerini attı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.