11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 156
“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 156
Şark Meselesi” ifadesi ilk olarak Rus Çarı I. Aleksander (Aleksandır) tarafından Viyana Kongresi’nde kullanıldı. Çar, bu ifadeyi Osmanlı yönetimi altındaki Hristiyan halkın durumuna dikkat çekmek için ortaya attı. Gerçekte Avrupa devletleri için “Doğu Sorunu”, Türklere Anadolu kapılarını açan 1071 Malazgirt Zaferi’yle başlamıştı. Avrupalılar bu tarihten sonra Anadolu’ya giren, oradan da Rumeli’ye geçen Türkleri geri püskürtmek için Haçlı Seferleri düzenlemişler ancak amaçlarına ulaşamamışlardı. II. Viyana Kuşatması sonrasında da Şark Meselesi’nin çözümü konusunda yeniden ümitlenmişlerdi.
Şark Meselesi, Osmanlı toprakları için rekabet eden büyük devletlerin çıkarlarına göre farklı anlamlar kazandı. XIX. yüzyılın başlarında pek çok Avrupa devletine göre Şark Meselesi’nin çözümü Balkan milletlerinin bağımsızlığını kazanmasına bağlıydı. Bunun yanı sıra İngiltere, Rusya’nın Osmanlı topraklarına doğru genişleme çabalarını Şark Meselesi olarak değerlendiriyordu. Aynı şekilde Rusya da Batılı rakiplerinin Osmanlı Devleti’ne nüfuz ederek Boğazlar üzerinde söz sahibi olmalarından endişeleniyor ve bunu önlemeye çalışıyordu.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ve savaşın sonunda imzalanan Berlin Antlaşması’yla Şark Mesele- si’nde yeni bir aşamaya geçildi (Görsel 4.4). Bu dönemde İngiltere, Osmanlı toprak bütünlüğünü koruma siyasetinden vazgeçti. Ardından da Osmanlı topraklarını paylaşma konusunda Rusya ve Fransa ile anlaştı. Osmanlı Devleti de bunun üzerine 1871’de siyasi birliğini sağlamış olan Almanya ile yakınlaştı. Böylece aleyhine bozulan güç dengesini yeniden kurmaya çalıştı.
Osmanlı Devleti’nin karşısındaki devletler izledikleri politika gereği öncelikle Balkanlardaki Türk topraklarını ele geçirdiler. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda da Anadolu’yu işgale girişerek Şark Meselesi’ni çözdüklerini düşündüler. Ancak Türk milletinin Mustafa Kemal önderliğinde başlattığı Millî Mücadele karşısında tutunamayıp işgal ettikleri yerlerden geri çekilmek zorunda kaldılar.
Soru: Batılı devletler için Şark Meselesi’nin çözüldüğünü ve artık tamamen gündemden kalktığını söyleyebilir misiniz? Neden?
- Cevap:
11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.