11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 154
“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 154
Osmanlı Devleti’nin batıdaki önde gelen rakiplerinden biri Avusturya idi. Avusturya, Adriyatik ve Adalar (Ege) Denizi kıyılarındaki Balkan topraklarına yerleşme yoluyla denizlere açılıp bir kara devleti olmaktan kurtulmak istiyordu. İmparator II. Joseph bu amaçla Rus Çariçesi II. Katerina ile ittifak kurdu. İki hükümdar Osmanlı topraklarını paylaşma ve eski Bizans İmparatorluğu’nu canlandırma konularında anlaştı. Ancak Grek (Yunan) Projesi adı verilen bu plan 1788’de II. Joseph’in ölümü nedeniyle uygulanamadı. Aynı günlerde Fransız İhtilali’nin ortaya çıkması Osmanlı-Avusturya ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu. Yeni dönemde Avusturya, Fransız İhtilali’nin dünyaya yaydığı milliyetçilik akımının ülkesine sıçramasından endişe ederek Rusya’nın Panslavizm siyasetine karşı Osmanlı Devleti’nin yanında yer almaya başladı.
Osmanlı Devleti, XIX. yüzyılda denge politikası izledi. Denge politikası, bir devletin varlığını sürdürebilmek için devletler arası çıkar çatışmalarından yararlanmasıdır. Osmanlı Devleti, bu politika gereği toprak bütünlüğünü tehdit eden Rusya’ya karşı onun rakipleri olan Batılı devletlerle yakınlaştı. Ticari imtiyazlar verme ve Islahat Fermanı gibi düzenlemeler yapma yoluyla bu devletlerin desteğini alıp Rusya’nın gücünü dengelemeye çalıştı.
2. Viyana Kongresi ve Şark Meselesi (Doğu Sorunu)
XIX. yüzyıl, Avrupalı büyük güçlerin Osmanlı Devleti ile olduğu kadar kendi aralarındaki mücadelelerin de hızlandığı bir yüzyıl oldu. Devletler arası mücadelenin şiddetlenmesinde Sanayi Devrimi ile gelişen sömürgecilik yarışı kadar Fransız İhtilali de önemli rol oynadı. Bu dönemde İngiltere, Prusya, Avusturya ve Rusya ihtilalci fikirlerin kendi ülkelerinde yayılmasını önlemek üzere diğer Avrupa monarşilerini de yanlarına alarak Fransa’ya savaş ilan ettiler.
Fransa ile diğer Avrupa devletleri arasında 1792 yılında başlayan İhtilal Savaşları, General Napolyon’un 1804’te Fransa’nın başına geçmesiyle şiddetlenerek Napolyon Savaşları adıyla anıldı. Bu savaşlar 1815’te Napolyon’un Waterloo’da (Votırlu) uğradığı ağır yenilginin ardından müttefiklere teslim olmasıyla sona erdi. Napolyon sürgüne gönderilirken Fransa’da yeniden krallık rejimine geçildi.
Napolyon Savaşları’nın son günlerinde müttefikler Avrupa’nın bozulan siyasi dengesini yeniden kurmak üzere Viyana Kongresi’ni topladılar. Avusturya Başbakanı Klemens von Metternich (Kılemens fon Meternik) başkanlığında toplanan kongreye Osmanlı Devleti dışındaki Avrupa devletleri katıldı (Görsel 4.3). Viyana Kongresi’nde Avusturya, Prusya,
İngiltere ve Rusya’nın istekleri doğrultusunda kararlar alındı. Bu kararlara göre Napolyon’un ortadan kaldırdığı monarşiler yeniden kurulurken Fransa, ihtilal öncesi sınırlarına çekildi.
Böylece Avrupa’nın siyasi haritası yeniden çizilmiş oldu.
Viyana Kongresi’nde devletlerin hanedanların meşruluğu üzerine kurulduğu, hanedanların yıkılması hâlinde kaos yaşanacağı düşüncesi kabul gördü. Ayrıca sınırların kutsal ve dokunulmaz olduğu, her devletin kendi topraklarında istediği rejimi kurma hakkının bulunduğu vurgulandı.
Viyana Kongresi sonunda Avrupalı monarşiler Fransız İhtilali ile birlikte ortaya çıkan ve mutlak krallıkları tehdit eden akımlara karşı iş birliği yapma konusunda görüş birliğine vardılar. Alınan bu kararla ihtilalin zayıflattığı siyasi sistemin eski hâline döndürülmesi amaçlandı. Bu nedenle Viyana Kongresi ile başlayan döneme Restorasyon (aslına uygun biçimde yenileme) Dönemi adı verildi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.