11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 81
“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 81
Tarihî olayların doğru bir şekilde değerlendirilmesi için tarihî olayın yaşandığı dönemin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve coğrafi koşullarının göz önünde bulundurulması gerekir. Çünkü günümüz değer yargılarıyla o dönemin yargılanması yanlış sonuçlar elde edilmesine yol açar.
Etkinlik
Aşağıda Sultan IV. Murat ve döneminin özellikleri hakkında bazı bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle sizden istenen soruları cevaplayınız.
Sultan IV. Murat (1623-1640)
26 Temmuz 1612 tarihinde İstanbul’da doğdu.
Babası Sultan Birinci Ahmet, annesi Mahpeyker Kösem Sultan’dır. (…) Son derece zeki, gözü pek, cesur, kuvvetli ve enerjik bir insandı. Din büyüklerine hürmet eder, Şeyhülislâm Yahya Efendi’ye “Baba” diye hitap ederdi. Arapçayı ve Batı dillerini çok iyi bilirdi. İlmi ve ilim adamlarını çok sever, fırsat buldukça ilim meclislerine gider, onları yeni çalışmalar yapmaları için teşvik ederdi.
Sultan IV. Murat, çevresinde olup bitenleri dikkatle takip eder, inisiyatifini kullanmakta asla tereddüt etmezdi. Hükümdarlığının ilk yıllarında annesinin etkisinde kaldıysa da daha sonra kadınların saltanatına son verdi, hain ve hilekâr sadrazamları şiddetle cezalandırdı. Memleket meselelerini yakından takip edip bunlara çözümler üretmeye çalıştı.
Sultan IV. Murat’ın saltanatını iki devreye ayırmak mümkündür. Henüz on bir yaşında iken tahta geçtiğinden devlet işleri büyük ölçüde annesi Kösem Sultan’ın elinde yürümekteydi. Onunla birlikte olan vezirler, gözünün önünde Hafız Ahmet Paşa’yı askere katlettirerek genç padişahı korkutmuş, dehşete düşürmüşlerdi. Osmanlı memleketlerinde asayiş ve huzur kalmamış, zorbalar şehirleri ele geçirmişlerdi. Delikanlılık çağında idareyi bizzat ele aldıktan sonra Sultan IV. Murat ilk olarak biraz da şiddet yolu ile başta yeniçeri elebaşları olmak üzere tüm zorbaları sindirdi ve devlet hâkimiyetini yeniden kurdu. İstanbul’da çıkan bir yangın 20.000 civarında evin yanmasına sebep olunca içki ve tütünü yasakladı. Tütün yasağı bahanesiyle kahvehanelerde toplanan işsiz, güçsüz, zorba takımını da şiddetle cezalandırarak idari ve adlî nizamı yeniden kurdu.
1. Sultan IV. Murat’ın idare tarzını dönemin bakış açısıyla değerlendiriniz.
- Cevap: Sultan IV. Murat, genç yaşta tahta geçmesine rağmen, idareyi bizzat ele alarak zorbaları ve hainleri cezalandırmış, devlet hâkimiyetini sağlamış ve idari ile adlî nizamı yeniden kurarak enerjik ve kararlı bir yönetim anlayışı sergilemiştir. Tütün ve içki yasağı gibi önlemlerle halkın refah ve güvenliğini hedef almış, ayrıca ilime ve ilim adamlarına verdiği değerle bilimsel ve kültürel gelişmeye katkı sağlamıştır.
2. Dönemin padişahı siz olsaydınız ülkeyi nasıl bir yönetim anlayışı ile yönetirdiniz?
- Cevap: Dönemin padişahı olarak, adil ve şeffaf bir yönetim anlayışı benimser, halkın refahını ve güvenliğini ön planda tutardım. Aynı zamanda bilimi ve eğitimi teşvik eder, yolsuzlukla ve zorbalıkla mücadele eder ve halk ile iletişim kanallarını açık tutarak onların sorunlarına duyarlı bir yönetim sergilerdim.
11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.