Evvel Cevap
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 192
11. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 192

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 192

5.1.4. Dış Borçlar Sorunu ve Düyûn-ı Umûmiye İdaresinin Kurulması

XIX. yüzyılda Sanayi Devrimi’ne yeterince ayak uydurulamaması, uzun süren savaşlar, Balta Limanı Ticaret Sözleşmesi ve kapitülasyonların etkileri gibi etmenlerden dolayı Osmanlı mâliyesi daha da bozuldu. Hâzinedeki açığı kapatmak isteyen Osmanlı idarecileri önce iç borçlanmaya, bu da yeterli olmayınca dış borçlanmaya yöneldi. Ancak kontrolsüz kamu harcamaları ve artan savaş maliyetleri dış borçlanmayı daha da artırdı. Diğer yandan İngiltere, Fransa gibi dünya ekonomisine yön veren kapitalist ülkeler, büyük bankalar aracılığı ile Osmanlı Devleti’ne borç vererek Osmanlı mâliyesini kontrol altına almaya çalıştılar. Osmanlı Devleti, alınan borçları ödeyemeyince alacaklı ülkelerin ekonomik baskılarına maruz kaldı. Ekonomik baskılara daha fazla dayanamayan Osmanlı ekonomisi zamanla bu ülkelerin kontrolüne girdi.

XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti bir yandan ekonomik sorunlarla uğraşırken bir yandan da Rusya’nın sıcak denizlere inme politikasına engel olmaya çalışıyordu. Bu yüzden Sultan Abdülmecit Dönemi’nde, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1853-1856 Kırım Savaşı yaşandı (Görsel 5.10). Rusya’nın Akdeniz’e inmesinden endişelenen İngiltere ve Fransa bu savaşta Osmanlı Devleti’ne destek verdiler.

Kırım Savaşı’nda yaşanan sıkıntılar Osmanlı mâliyesinin sarsılmasına neden oldu. Bu durum karşısında Osmanlı mâliyesini kontrol altına almak isteyen İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti’ne kredi açma teklifinde bulundu. Osmanlı Devleti, savaşın getirdiği ekonomik zorluklar karşısında bu teklifi kabul etmek zorunda kaldı. Neticede 24 Ağustos 1854’te İngiltere ile bir sözleşme yaparak ilk kez dış borçlanma yoluna gitti. Bu sözleşme gereği İngiltere’den iki milyon sterlin borç para alındı. Ancak alınan borç savaş giderlerini karşılamadığı için 27 Haziran 1855’te ikinci bir anlaşma imzalandı. Mısır’dan toplanan vergilerin yanında Suriye ve İzmir gibi bölgelerin gümrük gelirleri de bu iki borca teminat olarak gösterildi.

Değerlendiriniz

“Bir devletin mâliyesi bağımsızlıktan yoksun olunca o devletin bütün hayati kısımlarında bağımsızlık felç olmuştur.”

Mustafa Kemal Atatürk’ün yukarıdaki sözünden hareketle ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk’ün sözü, bir devletin mali bağımsızlığının, genel bağımsızlığın temel bir unsuru olduğunu vurgular. Osmanlı Devleti’nin dış borçlar ve mali sıkıntılar nedeniyle bağımsızlığını kaybettiği ve bu durumun devletin tüm alanlarına olumsuz etki ettiği anlamına gelir. Bağımsızlık ve mali bağımsızlık birbirini tamamlar ve bir devletin sürdürülebilirliği için önemlidir.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum