11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27
Ön bilgilerinizi ve metinleri birlikte değerlendirerek soruları cevaplandırınız.
İbrahim Müteferrika müslüman olmazdan önce, matbaacılığı yakından bilen bir kişi idi. Sadrazam İbrahim Paşa ile Yirmi Sekiz Çelebi Mehmet Efendi’ye matbaa açılması fikrini veren de o olmuştur.
İbrahim Müteferrika, matbaanın önemi, gerekliliği ve faydası üzerine 1726da kaleme aldığı “Vesiletü’t Tıp” adlı risalede el yazması eserlerin tarih boyunca istilalar yüzünden nasıl yok olduğundan bahsetmiş, doğru düzgün yazı yazacak hattat kalmadığı için yazmaların birçoğunun yanlışlarla dolu olduğunu belirtmiştir. Müteferrika, artık matbaa sayesinde yazıların daha okunaklı ve hatasız basılacağını, bu sayede de kitap fiyatlarının ucuzlayıp büyük kütüphaneler kurulabileceğini dile getirmiştir. Ayrıca, Osmanlı Devletinin cihadla İslam’ın şerefini arttırdığı gibi kitap basmak suretiyle de İslam kültürüne hizmet edeceğini vurgulamış; Avrupalıların bu tür kitapları çeşitli yanlışlarla çoktandır bastıklarını ve İslam ülkelerinden para çektiklerini, eğer Osmanlı Devleti’nde bir matbaa kurulursa bu paraların da memlekette kalacağını belirtmiştir.
Matbaanın açılması zaten padişahın ve sadrazamın desteklediği bir iş olduğu için fetva da ferman da kolayca çıktı. Kitap basmanın şeriata aykırı olduğu iddiasıyla ulemânın basımevi açılmasına karşı geldikleri yollu çok yaygın yanlış bir inanç vardır. Gerçekte ise ulemâdan böyle bir direnme geldiğini gösteren hiçbir delil yoktur. Şeyhülislâm Abdullah Efendi fetvayı hemen vermişti (1727 Temmuz). Fetvada ve fermanda sadece “ulûm-ı âliye” yani din bilimleri dışındaki bilimler, fen ya da müspet bilimler üzerine yazılmış olan kitapların basılacağından söz edilir. Kur’an, hadis, tefsir, kelâm ve fıkıh ile ilgili eserlerin basılmasına lüzum görülmemiştir. İbrahim Müteferrika ‘ nın Yavuzselim semtindeki evinde kurulan matbaanın ilk kitabı, basımı 1729 yılının başlarında tamamlanan ve kaynaklarda daha çok Vankulu Lugatı adıyla geçen es-Sıhâh Cevheri tercümesidir.
Matbaada basılan kitaplara bakarsak dil, tarih, coğrafya, beşerî, askerlik konularında olduğu görülür. 14 yıl içinde toplamı 23 cilt tutan 17 eser basıldı. Bunların 11 tanesi tarih, 3 tanesi dil, 3 tanesi faydalı bilimler (coğrafya, mıknatıs, askerlik) üzerineydi.
Matbaanın yaşaması için yeterli kâğıt bulunmadığı anlaşılınca 1742de bir kâğıt yapma tezgâhı kurmak üzere Polonya’dan kâğıt ustaları getirtilmesine karar verildi. XVI. yüzyılda İstanbul’da kâğıt yapılıyorsa da bu yalnız hattatlara yetecek kadardı veya yapılan kâğıt, basıma elverişli olmayan cinstendi. Dışarıdan kâğıt ithalinden tasarruf edilmesi düşüncesiyle 1749da ustalar kâğıt yapımına başladı.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.