11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100
“11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100
çocuklara da son derece şefkatli ve yumuşak davranırdı. Onun şefkatli yaklaşımına muhatap olan aile fertleri de bu tutumun tesiri altında kalarak davranışlarını bu yönde geliştirmişti.
Hz. Peygamber, şahsi işlerine ve ibadete ayırdığı zamanın dışında kalan süreyi ailesine ayırırdı. Zira ona göre kişinin ailesiyle geçirdiği vakit, boşa harcanmış bir zaman değildi. Kendisine gelen heyetlere de ailelerinin yanına dönüp öğrendiklerini onlara da aktarmaları yönünde tavsiyelerde bulunurdu. Allah Resulü (sav) bu tavrıyla bildiklerini ilk önce ailelerine öğretmeleri hususunda insanları yönlendirmişti.22
Hazreçli Havle binti Salebe, kocası Evs bin Samit ile yaşadığı bir problemin çözümü için Resulullah’a (sav) geldi. Havle (ra); yaşlı kocasına yıllarca hizmet ettiğini, bunca emeğe rağmen bir kızgınlık anında onun kendisini boşadığını söyledi. Fakat bu evliliğin bitmesi hâlinde mağduriyet yaşayacağını, aslında kocasının da yaptığından pişmanlık duyduğunu ifade etti. Bunun üzerine Mücadele suresinin ilk dört ayeti nazil oldu ve Araplar arasında yaygın olan bir boşanma şekli vahiy yoluyla uygulamadan kalktı. Netice itibarıyla da Havle’nin (ra) aile birliği tekrar sağlanmış oldu.
Hz. Peygamber, ailesini ihmal edenlere zaman zaman uyarılarda bulunmuş; günlük hayatın temel ihtiyaçlarından uzaklaşmanın da kişiyi takva sahibi yapmayacağını belirtmişti. Nitekim ibadet etmek kastıyla ailesini ihmal eden Osman bin Mazun’u bu tavrından dolayı ikaz etmiş ve kendi aile hayatını örnek göstererek sünnetine uymaya çağırmıştı.
İslam; aile ortamının sıcak bir yuvaya dönüşmesini, karı kocanın hayatın zor şartlarına göğüs gererek birbirine destek olmasını ve aile birliğinin dağılmadan bir ömür boyu sürmesini hedeflemiştir. Bu hedefin gerçekleşmesine yönelik olarak da çeşitli tavsiyelerde
bulunmuştur.
Yorum
Soru: Hz. Peygamber’in Asrısaadet’te şekillendirdiği aile yapısının genel özellikleri hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Hz. Peygamber’in Asrısaadet’te şekillendirdiği aile yapısı sevgi, saygı, hoşgörü ve adalet üzerine kuruludur. Aile bireyleri arasında güçlü bir bağ vardır ve herkesin hakkı gözetilir. İslam’ın emirlerine uygun olarak eşler arasında karşılıklı sorumluluk anlayışı ön plandadır. Çocukların eğitimi ve terbiyesi önemli görülmüş, ailede herkesin söz hakkı olmasına özen gösterilmiştir. Bu yapı, huzurlu ve ahlaklı bir toplumun temelini oluşturur.
11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.