11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler Cevapları
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler Cevapları
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı Sayfa 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler Etkinlik Soruları ve Cevapları
Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı
Medrese eğitimi alan suhtelerin isyanlara katılma nedenleri size göre nelerdir?
- Cevap: Duraklama ve gerileme dönemlerinde Rumeli’de yenilgiler yüzünden Türk kitlelerinin gerilere doğru göç etmesi ve böylece İstanbul ve başka kentlerde sağlıksız, düzensiz bir nüfus yoğunluğu oluşması, bu kişilerin medreselerde de barındırılması yüzünden bunların hayır kurumları haline dönüşmesi. Çünkü buradan yetişen müritler Osmanlıya isyan edebiliyordu.
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı
Ekber ve Erşed Sistemi Osmanlı şehzadelerinin yetişme tarzlarını nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Ekber ve erşed sistemiyle birlikte kafes usulü gelmiştir. Kafes usulünün olumsuz yönü ise şehzadeler sarayda yetişmeye başlamışlardır bu da şehzadelerin tecrübe kazanmalarına engel olmuştur. Kafes usulü ile yetişip tahta geçen padişahlar diğer padişahlara göre askeri ve siyasi olaylarda daha bilgisiz ve yeteneksiz olmuşlardır. Bu durum da devlet yönetimi için tehdit arz ediyordu.
Lalenin, 1718’de Avusturya ve müttefiki Venedik ile imzalanan Pasarofça Antlaşması’nın ardından başlayan ve 1730’da Patrona Halil İsyanı ile sona eren döneme etkileri nelerdir?
- Cevap: Lale Devri, “Zevk ve sefâ” devri olarak bilinir. Adını, o dönemde İstanbul’da yetiştirilen ve zamanla ünü dünyaya yayılan lale çiçeklerinden alması, çok sonradan olmuştur. Bu dönem Osmanlı İmparatorluğunun hiçbir devrinde Lale Devri olarak anılmamıştır.
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı
Lale Devri’nde Osmanlı toplumunun yaşam tarzında hangi değişiklikler olmuştur?
Cevap: Lale devrinin başlamasıyla birlikte Osmanlı toplumunun yaşam tarzı değişmiş ve daha bir Batılılaşmıştır.
- Bu dönemde seramik ve çinicilikte de gelişme yaşanmıştır. İznik’te kalan birkaç ustanın İstanbul’a getirilmesi ve Tekfur Sarayı’nda yeni bir imalat merkezinin faaliyete geçmesiyle canlandırılmaya çalışılan bu sanat sarayda klasik tasarım ve teknikler uygulanarak yapılan çini imalatı sayesinde tekrar canlanmıştır.
- Bu dönemde Avrupa’da Türk tarzı moda olurken, Osmanlı süsleme sanatlarında ve diğer sanat alanlarında da Avrupalı motifler Osmanlı sanatının dağarcığına girmiştir.
- Lale Devri’nde edebiyatta göze çarpan isim ise devrin en büyük şairi olan Nedim’dir. Bilhassa Lale Devri’nin Divan Edebiyatı’na getirdiği hava en olgun biçimiyle kendisini Nedim’in şiirlerinde göstermektedir.
- Bir eğlence devri olarak da telaffuz edilen Lale Devri, buna bağlı olarak da müziğin de geliştiği bir devirdir. Nitekim bu devrin hayata sevincini şiirde nasıl Nedim temsil ediyorsa musikide de Mustafa Çavuş temsil eder.
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı
Matbaanın Osmanlı Devleti’ne getirildiği ilk yıllarda yaygın olarak kullanılmamasının sebepleri sizce neler olabilir?
- Cevap:
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı
Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde hangi konular yer almaktadır?
- Cevap: