11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 192 Cevabı
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 192 Cevabı
ÜNİTEYE BAŞLARKEN
Hız, hareketli bir varlığın birim zamanda yaptığı yer değiştirme miktarının ölçüsü olarak tanımlanabilir. Tüm fiziksel ve kimyasal olayların hızı vardır. Örneğin yanma adı verilen oksijenle tepkime, hızlı veya yavaş yanma şeklinde gerçekleşebilir. Meyvelerin kararması ve paslanma olayı yavaş yanmadır. Yavaş yanmada ışık görülmez. Odunun yanmasında olduğu gibi yanmaya ışık ve ısı eşlik ediyorsa yanma hızlı yanmadır. Hızlı yanma yavaş yanmaya göre daha kısa bir süreçte gerçekleşir. Sema, bir metalin yanma hızını etkileyen faktörleri gözlemlemek için eşit kütleye sahip küre, levha, ince şerit hâlindeki ve toz hâldeki Fe metallerini alıyor. Her parçayı aynı ortamda bırakarak paslanma hızlarını karşılaştırıyor.
a) Sema bu çalışmasıyla hıza etki eden hangi faktörü incelemiştir?
- Cevap: Sema, çalışmasıyla tepkimenin hızını incelemiştir.
b) Siz de verilen demir örneklerinin tepkimeye girme hızlarını karşılaştırınız ve tepkime hızlarının farklı olmasının nedenini belirtiniz.
- Cevap: Verilen demir örnekleri farklı şekillerde olduğu için tepkime hızları da farklı olacaktır. Örneğin, toz halindeki demir daha yüksek bir yüzey alanına sahip olduğu için daha hızlı tepkimeye girer. Levha halindeki demir ise daha az yüzey alanına sahip olduğu için daha yavaş tepkimeye girer. Bu nedenle, demir örneklerinin tepkime hızları şekillerine, boyutlarına ve yüzey alanlarına bağlıdır.
c) Aşağıdaki kimyasal tepkime çiftlerinin tepkime hızlarını kıyaslayınız.
• Havai fişek patlaması-yağların hidrolizi
• Gümüşün kararması-hava yastığının şişmesi
• Nötralleşme tepkimeleri-besin sindirimi
- Cevap:
Havai fişek patlaması-yağların hidrolizi arasında en hızlı tepkime havai fişek patlamasıdır. Bu, çok hızlı bir oksidasyon tepkimesi olduğu için olabilir.
Gümüşün kararması-hava yastığının şişmesi tepkimeleri daha yavaş hızda gerçekleşir. Gümüşün kararması, gümüşün atmosferdeki kükürt bileşikleriyle tepkime etmesi sonucu oluşur ve yavaş bir oksidasyon tepkimesidir. Hava yastığının şişmesi ise gazların kinetik enerjisinin artması sonucu gerçekleşir ve kimyasal bir tepkime değildir.
Nötralleşme tepkimeleri-besin sindirimi tepkimeleri de daha yavaş hızda gerçekleşir. Nötralleşme tepkimeleri, bir asitin veya bazın pH seviyesini nötr seviyeye getirmek için gerçekleştirilir ve yavaş bir tepkime hızına sahiptir. Besin sindirimi ise sindirim enzimlerinin etkisiyle gerçekleşir ve yavaş bir kimyasal sindirim sürecidir.
2. Aşağıda verilen birimlerden hangileri hız birimidir? Tabloda birimlerin altlarında bulunan boşluğa işaretleyiniz.
- Cevap:
3. Aşağıdaki tabloda bazı olayların hızı ile ilgili verilen ifadeleri okuyarak ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfini işaretleyiniz.
- Cevap:
4. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları uygun sözcüklerle doldurunuz.
- Cevap:
• Birim zamanda buharlaşan molekül sayısına hız denir.
• Sıcaklık arttıkça gaz taneciklerinin hızı ve ortalama kinetik enerjisi artarken soğuk ortamda hızı ve ortalama kinetik enerjileri azalır.
• Plazma hâlinde tepkimeler katı hâle göre daha hızlı gerçekleşir.
• Yüzey alanı arttıkça buharlaşma hızı artar.
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 192” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.