11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı
TERS OZMOZ YÖNTEMİYLE SU ARITIMI
Ozmoz, enerji gerektirmeyen, kendiliğinden gerçekleşen bir olay olduğu hâlde, ters ozmozda suyu derişik çözeltiden seyreltik çözeltiye geçirmek için derişik çözeltiye enerji vermek gerekir (Görsel 3.3.5).
Ters ozmoz suyun arıtım yöntemlerinden biridir. Başlangıçta gemilerde deniz suyunu içme suyuna dönüştürmek için kullanılan yöntem günümüzde birçok yerde kullanılan su arıtma yöntemlerinden biri hâline gelmiştir. Ters ozmoz yöntemi ile su arıtımında kullanılan düzenek aşağıdaki gibidir (Görsel 3.3.6).
Ters ozmozda kullanılan yarı geçirgen zarın gözenekleri çok küçüktür. Bu yarı geçirgen zar su moleküllerinin geçmesine izin veren ancak çözünmüş tuzların, organik maddelerin, bakterilerin çoğunun geçmesini engelleyen bir filtre görevi görür. Yarı geçirgen zar delikli bir boru etrafına sarılır. Sistemde bir arıtılacak su girişi iki de su çıkışı bulunur. Su çıkışlarından biri temiz su diğeri de atık su çıkışıdır. Yarı geçirgen zar sarmalına basınçla giren su zarın etrafında dolanır. Uygulanan basınç sonucu su molekülleri zarın gözeneklerinden geçerken su kirleticiler geçemez. Borunun deliklerinden giren arıtılmış su, temiz su çıkışından dışarı çıkarken sarmaldan geçemeyen maddeler atık su çıkışından atılır. Kısaca, derişik çözeltiye basınç uygulandığında su molekülleri yarı geçirgen zardan geçer fakat su kirleticilerin içeri girmesine izin verilmez.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.