Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı

1. Aşağıda verilen kimyasal türlerin polar mı, apolar mı olduklarını yanlarına yazınız.

  • Cevap:

CH4: Apolar

HCI: Polar

CI2: Apolar

H2O: Polar

2. Aşağıda verilen maddelerin birbiri içinde çözünüp çözünmediklerini yazarak nedenini açıklayınız.

Aseton-oje
Yağ-benzin
Su-yağ
Su-plastik boya

  • Cevap:

➜ Aseton ile oje: Her iki madde de polar özelliğe sahip olduklarından birbiri içerisinde çözünmektedir. Günlük hayatımızda ojeleri çıkarmak için aseton kullanılmasının en önemli sebebi ise budur.

➜ Yağ ile benzin: Yağ maddesi apolar özelliklere sahip iken, benzin polar yapıya sahiptir. Bu yüzden birbiri içerisinde çözünmezler.

➜ Su ve yağ: Hepimizin bildiği üzere su polar bir yapıya sahiptir. Yağ ise apolar yapıya sahip olduğundan birbiri içerisinde çözünemezler.

➜ Su ile plastik boya : Plastik boya da su gibi polar yapıya sahip olduğundan çözelti oluşturabilirler.

3. Aşağıda verilen maddelerin kütlece yüzde derişimlerini büyükten küçüğe doğru sıralayınız.

I. 100 mL 10 g
II. 200 mL 20 g
III. 100 mL 20 g
IV. 300 mL 45 g

  • Cevap: IV > II > III > I

Çözüm:

IV’deki maddenin kütlece yüzde derişimi:
45 g / 300 mL x 100 mL/g = 15%

II’deki maddenin kütlece yüzde derişimi:
20 g / 200 mL x 100 mL/g = 10%

III’teki maddenin kütlece yüzde derişimi:
20 g / 100 mL x 100 mL/g = 20%

I’deki maddenin kütlece yüzde derişimi:
10 g / 100 mL x 100 mL/g = 10%

Bu hesaplamalara göre, en yüksek kütlece yüzde derişimi IV’teki maddedir ve sıralama IV > II > III > I şeklindedir.

4. Ali ve Ayşe yağlı tabakları yıkamak için deterjanı sıcak suyla kullanmayı tercih etmişlerdir. Sıcak suyu kullanmalarının sebebi sizce ne olabilir?.

  • Cevap: Bir sıvının üst yüzeyinin esnek bir zar özelliği taşıması olayına yüzey gerilimi adı verilir. Bu olay sırasında sıvının yüzey katmanı olası en küçük alanı dahi kaplayacak şekilde büzülür. Tam tanımı olarak yüzey gerilimi birim uzunluk miktarına düşen kuvvet anlamındadır. Sıvı molekülleri arasında birbirini tutmalarını sağlayan kohezyon adı verilen bir kuvvet bulunmaktadır. Sıvı yüzeylerinden oluşan yüzey geriliminin temel sebebi de budur. Bu kuvvet sıvının yüzeyinde iç kısımlara daha göre daha güçlüdür. Bir maddeyi sıvı yüzeyinde hareket ettirmek içerisinde hareket ettirmekten daha kolaydır. Sıvı yüzey gerilimi aşağıdaki faktörlere bağlı olarak artış ya da azalış göstermektedir.

5. Buzdolabına koyduğumuz bal kristallenebilir. Nedenini ve kristallenmeyi yok etmek için neler yapılabileceğini araştırınız.

  • Cevap: Kristalleşmenin en önemli sebepleri içerisinde yer alan polen ya da diğer partiküllerin miktarı, bal oluşumu sırasında yararlanılan çiçeklerin türü ve balın saklanıldığı yerin nem ile sıcaklık değerleri yer almaktadır. Bal içerisinde yer alan glikoz doyum noktasına ulaşır ve kristal duruma geçer. Balın kristalleşme sırasında meydana gelen olaylar yalnızca bundan ibarettir. 10 derecenin altında ve 25 derecenin üstüne kristalleşme daha zor meydana gelmektedir. Bu olay için en uygun sıcaklık 14 derecedir. Ballarımızı muhafaza ederken bu sıcaklık değerlerine dikkat ettiğimizde yaşanması daha uzun süre alacaktır. Ülkemizde kristalleşmiş ballar ilgi görmezken diğer ülkelerde bir doğallık göstergesi olarak algılandığından daha çok ilgi görmektedir.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!