11. Sınıf Kök-e Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Kök-e Yayıncılık ” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kök-e Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı
5. Omuriliğin görevlerini yazınız.
- Cevap: Omurilik; omurganın içinde bulunan yaklaşık 45cm boyunda olan bir yapıdır. Omuriliğin 2 temel görevi vardır.
Uyartıları iletmek: Omurilik, beyin ile çevresel sinir sistemi arasında bağlantı oluşturur. Beyinle vücudun diğer kısımları arasında bilgiyi iletir.
Refleks hareketlerini kontrol etmek: Reflekslerin çoğu omurilik tarafından kontrol edilir ve gerçekleşir. Bu yüzden omurilik, refleks merkezidir. Yutma, hapşırma, öksürme ve çiğneme gibi vücut içi refleksleri omurilik soğanı kontrol eder.
Burada şunu da unutmamalıyız ki omuriliğin çalışmasını beyin tarafından kontrol edilir. Yani beynimiz gerekli durumlarda refleks olarak yaptığımız hareketlerimizi baskılayabilir ya da yönlendirebilir. Örneğin beklemediğimiz bir anda elimizi hızla çekmemiz omurilik tarafından yapılır. Ama kan aldırırken şırıngadaki iğne canımızı acıtsa bile kolumuzu çekemeyiz. Çünkü beyin tarafından kontrol edilir.
Sonradan kazanılmış refleksler omurilik tarafından kontrol edilse bile beyin her zaman bilgilendirilir.
Çünkü sonradan kazanılmış refleksler beyin tarafından öğrenilmiş bazı davranışların sürekli yapılarak alışkanlık haline gelmesiyle bir süre sonra omurilikte kazanılmış refleks oluşturur. Örneğin yürüme, yüzme, bisiklet sürme, limon görünce ağzımızın sulanması, dans etme , örgü örme
6. Tip I şeker hastalığının nedenlerini ve tedavisini açıklayınız.
- Cevap:
NEDENİ: Sağlıklı bireylerde vücudu dışarıdan gelen yabancı etkenlere karşı korumakta görevli bir bağışıklık sistemi bulunur. Bu sistemin virüs, aşılanma, ilaç, fizik veya psişik stres gibi herhangi bir nedenle normalden sapması sonucu kendi hücrelerini yabancı olarak algılaması, onlara saldırması ve tahrip etmesiyle meydana gelen hastalıklara “otoimmün hastalıklar” denir. Tip 1 diyabet de otoimmün hastalıklar grubuna dahildir. Bilinmeyen bir nedenle harekete geçen bağışıklık sistemi, insülin yapımını üstlenen pankreas beta hücrelini tahrip etmektedir. Bu tahribat %80’in üzerine ulaştığında hastalık belirtileri ortaya çıkar.
TEDAVİSİ: Bu çeşit şeker hastalığında tedavinin başka asıl taşları ise düzenli ve dengeli yapılan beslenme ; egzersiz ve eğitimdir. Gerekli olan şeker seviyesini sağlamak için gün boyunca lazım olan etkili özen ve günlük bakım gerekir. Hastanın kendisini iyi hissetmesi ve sağlıklı bir hayat devam ettirmesi için gereken bakım, hayat tarzı haline getirilmelidir.
7. Beyin yarım kürelerinini görevlerini kısaca açıklayınız.
- Cevap:
Sol yarım küre: Sol yarım kürenin işlevlerini özetlemek gerekirse, bu yarım küre analitik, dilsel, akılcı, sözel, indirgemeci ve görsel işlevler üzerinde etkilidir. Bu yarım küre vücudun sağ tarafının kontrolünden sorumludur. Kısaca bu yarım küre insanın mantıksal yönünü temsil eder. Ayrıca, beynin bu yarım küresi sese dönüşen tepkilerin ve düşünmenin kontrol edilmesinden sorumludur. Konuşmada, düşüncelerin yazıya geçirilmesinde ve herhangi bir metnin okunması sırasında sol yarım küre etkilidir. Herhangi bir nesneye isim verme işlemi de beynin bu yarım küresinden kaynaklanır.
Sağ yarım küre: Sağ yarım küre vücudun sol yarısından sorumludur. Ana dil öğretimi bu yarım küre üzerinden hareket noktası bulur. Mesela bir öğrencinin herhangi bir derse çalışması sırasında konuyla özdeşleşmesini beynin bu yarım küresi sağlar. Beynin sağ yarım küresi öğrenmeyi de sağlayan kısımdır. Okunan ya da üzerinde çalışan metin ile ilişki içinde olmasına yardımcı olur. Bundan dolayı, dil öğrenimi üzerine çalışan araştırmacılar beynin sağ yarım küresini araştırmalarının temeline alırlar.
8. Aşağıda verilen sinir sistemi rahatsızlıklarının hangi hastalıklarda görüldüğünü belirtiniz.
a) Beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir hücreleri etrafındaki miyelin kılıfın hasar görmesine dayalı bir sinir sistemi hastalığıdır:
- Cevap: MS yani Multipl Skleroz
b) Beyni saran zarların (meningens) iltihaplanmasıyla oluşan, hemen tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir merkezî sinir sistemi hastalığıdır:
- Cevap: Menenjit hastalığı
c) Beynin substantia nigra adı verilen bölgesinde bulunan ve dopamin üreten nöronların kaybedilmesi nedeniyle yaşanan dopamin eksikliği yüzünden mesajlar düzgün bir biçimde iletilmez. En belirgin belirtileri vücutta titreme ve yavaş hareket etme durumudur:
- Cevap: Parkinson
ç) Beynin belirli bölgelerinde anormal protein birikimi olmakta, biriken bu proteinler sinir hücrelerini hasara uğratarak birbirleri ile olan bağlantılarını koparmaktadır. Hastalık; olayları unutma, tekrar tekrar sorma, zihinsel kapasitede azalma, konuşma bozukluğu, dikkati toplayamama şeklinde kendini göstermektedir:
- Cevap: Alzaymir ve demas
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Kök-e Yayınları Sayfa 70” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.