11. Sınıf Kimya Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 29
“11. Sınıf Kimya Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 29” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 29
Aşağıdaki örneklerin öğrenciler tarafından incelenmesi sağlanır.
Aşağıdaki tepkimelerin hızlarını sıralayınız.
- Cevap: III >IV > I > II
Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
Tepkimeye giren maddelerin derişimi arttırılınca birim hacimdeki molekül sayısı artar. Böylece tepkimeye giren taneciklerin birim zamandaki çarpışma sayısı artarak aktifleşmiş kompleks oluşturan tanecik sayısı ve tepkime hızı artar.
X(g) + 2Y(g) + Z(g) ^ K(g) + L(g) tepkimesi için sabit sıcaklıkta yapılan deney sonuçları aşağıda verilmiştir.
Verilen deney sonuçlarına göre
a) Tepkimenin hız denklemini yazınız.
b) Hız sabiti “k” değerini ve birimini bulunuz.
c) Tepkimenin derecesi ve moleküleritesi kaçtır? ç) Tepkime çok basamaklı mıdır?
- Cevap:
a) 1 ve 2. deney incelendiğinde [Y] ve [Z] sabit tutulup [X] iki katına çıkarıldığında tepkime hızı iki katına çıkmıştır. r a [X]
1 ve 3. deney incelendiğinde [X] ve [Z] sabit tutulup [Y] iki katına çıkarıldığında tepkime hızında değişme olmamıştır. Buna göre tepkime hızı [Y] derişimine bağlı değildir.
1 ve 4. deney incelendiğinde [X] ve [Y] sabit tutulup [Z] iki katına çıkarıldığında tepkime hızı dört katına çıkmıştır. r a [Z]2 Buna göre tepkime hız ifadesi: r = k[X][Z]2 şeklindedir.
b) Hız sabiti (k) değeri, tablodaki herhangi bir deney verilerinin hız ifadesinde yerine konulmasıyla bulunur.
I. deney verileri için k değeri r = k[X][Z]2 ^ 1,2.10-4 = k[0,01][0,1]2 , k = 1,2 k birimi: M/s = k.M.M2 ^ k= 1/s.M2 veya eşitlikte M yerine mol/L konulursa k= L 2 /mol
2 .s olur.
11. Sınıf Kimya Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.