Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 97

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 97

Deney 2.1 Gazların Difüzyonunun Gözlenmesi

Deneyin Amacı

Farklı mol kütleli gazların difüzyon hızını karşılaştırmak

Araç Gereç

● Derişik HCI çözeltisi
● Derişik NH3 çözeltisi
● Cam boru (Yaklaşık 80 cm uzunlukta ve 1-2 cm çaplı)
● Pamuk
● Cetvel
● Asetat kalemi
● Damlalık
● Üç ayak, destek çubuğu, kıskaç

1. Sınıfta dörderli gruplar oluşturunuz.
2. Cam boruyu iyice temizleyip kurulayınız. Üç ayak, destek çubuğu ve kıskaç kullanarak deney görselindeki düzeneği kurunuz. Deney süresince güvenlik uyarılarına dikkat etmeniz gerektiğini unutmayınız.
3. Cam borunun uçlarını kapatacak büyüklükte iki pamuk parçası hazırlayınız. Pamuk parçalarından birine derişik HCl, diğerine derişik NH3 çözeltisinden 2-3 damla damlatınız. Grup arkadaşlarınızdan birinin yardımı ile pamuk parçalarını cam borunun iki ucuna aynı anda yerleştiriniz.
4. Cam boru içinde oluşan beyaz duman halkasının hareketini gözlemleyiniz. Beyaz halkanın ilk oluştuğu yeri asetat kalemi ile işaretleyiniz. Cam borudaki beyaz duman halkasını rahatça takip edebilmek için koyu renk bir kapağa sahip defterinizi cam boru arkasında tutabilirsiniz.
5. Halkanın ilk oluştuğu yerin hangi maddeden ne kadar uzaklıkta olduğunu cetvel yardımıyla ölçüp değerleri aşağıdaki tabloya kaydediniz.

Deney Sonu Değerlendirme Soruları

Soru: Hangi gaz daha hızlı hareket etmiştir?

  • Cevap: NH₃ (Amonyak) daha hızlı hareket etmiştir çünkü daha düşük mol kütlesine sahiptir.

Soru: Gazlar arasında hangi tepkime gerçekleşmiştir?

  • Cevap: HCI ve NH₃ gazları arasında nötrleşme tepkimesi gerçekleşmiştir, bu da beyaz duman halkası (amonyum klorür, NH₄CI) oluşumuyla sonuçlanır.

Soru: Tepkimenin ilk başladığı nokta, borunun hangi ucuna daha yakındır?

  • Cevap: Tepkimenin ilk başladığı nokta, HCI çözeltisinin olduğu uca daha yakındır çünkü HCI gazı, NH₃’ten daha yavaş hareket eder.

Soru: Gazların farklı hıza sahip olmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Gazların hız farkı, molekül kütlelerinin farklı olması nedeniyle oluşur. Düşük mol kütleli gazlar (NH₃ gibi) daha hızlı difüzyon yapar.

Soru: “Gazlarda Kinetik Teori ve Graham Yasası” konularını daha iyi kavramak için aşağıdaki genel ağ adresini kullanabilirsiniz:

  • Cevap:

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!