Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 87

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 87

Basınç, hacim, sıcaklık ve gaz miktarı arasındaki ilişkilerin deneysel yoldan türetildiği gaz yasalarını tek bir eşitlikte toplayabiliriz. Bir gazın hacmi, miktarı ve sıcaklığı ile doğru orantılı; basıncı ile ters orantılıdır.

Bu sabit, genel gaz sabiti olarak adlandırılır ve “R” ile gösterilir. Elde edilen eşitlik düzenlenirse “ideal gaz denklemi” olarak adlandırılan şu eşitlik elde edilir:

Tanecikleri arası itme, çekme kuvvetlerinin ve tanecik hacimlerinin ihmal edildiği gazlara ideal gaz denir. Doğada bulunan gazlar ideal gaz değil, gerçek gazdır. İdeal gaz, hacim-basınç-sıcaklık davranışı ideal gaz denklemiyle tamamen açıklanabildiği düşünülen gazdır. Eğer koşullar uygun hâle getirilirse doğadaki gerçek gazlar da bu bağıntıya uyar. Gerçek gazlar, basınçları azaldıkça sıcaklıkları arttıkça ideale yaklaşır. Ayrıa mol kütlesi küçük olan gazlar ideale daha yakındır. İdeal gaz denklemini uygulamadan önce ideal gaz sabitinin (R) sayısal değerini hesaplamak gerekir. NK’de (normal koşullarda) gazların birer mollerinin 22,4 L hacim kapladığını hatırlayınız (Görsel 2.14).
Görsel 2.15’te NK’de 1 mol gazın kapladığı hacim (küp); basketbol, futbol ve beyzbol toplarının hacimleri ile karşılaştırılmıştır.
Normal koşullardaki bir gazın 1 molüne karşılık gelen
hacminin sayısal değeri olan 22,4 L, denklemde yerine konulduğunda R sabitinin sayısal değeri elde edilir:

İdeal gaz sabitini (R) bu konuda sürekli kullanacağız. Genellikle R’nin değeri virgülden sonra üç anlamlı rakamla 0,082 olarak kullanılır. R sabiti farklı birimlerde de ifade edilir (R = 8,314 J/mol • K). Eğer sıcaklık 273 ve katları şeklinde verildiyse R değeri olarak 0,082 yerine 22,4/273’ün kullanılması işlemleri basitleştirmek için daha uygundur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!