11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 75
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 75
Görsel 2.10.a’da ölçülen gaz basıncı atmosfer basıncına eşit olduğundan manometrenin kollarındaki cıva yüksekliği eşittir. Görsel 2.10.b’de ölçülen gaz basıncı atmosfer basıncından büyüktür.
Gaz basıncı ile atmosfer basıncı arasındaki fark, manometre kollarındaki cıva seviyesi farkına eşittir. Görsel 2.10.c’de ölçülen gaz basıncı atmosfer basıncından küçüktür. Atmosfer basıncı ile gaz basıncı arasındaki fark, manometre kollarındaki cıva seviyesi farkına eşittir.
11.2.1.2. Gaz Yasaları
Gaz yasaları; basınç, hacim, sıcaklık ve gaz miktarları arasındaki ilişkileri gösterir. Bu özellikler bir- birleriyle ilişkilidir ve biri değiştiğinde diğerlerini etkiler. Bu ilişkileri tek tek incelerken dört değişkenden ikisini sabit tutup diğer ikisinin birbirleri arasındaki ilişkiyi inceleyeceğiz. Değişkenler arasındaki ilişkilerin tümüne gaz yasaları adı verilir.
Gaz yasaları, gazların fiziksel özelliklerini açıklamak için 1600’lü yılların sonuna doğru yapılan birçok deneysel çalışma ve gözlem sonucunda ileri sürülmüştür. Gazların gözlenebilen özelliklerinden yola çıkılarak oluşturulan genellemelere dayanan bu yasalar, bilim tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bilgiye ulaşma ve bilgiyi doğru olarak kullanabilme; fedakârca yapılan deneylerin bu deneyler sonucunda elde edilen bilgilerin iş birliği yapılarak paylaşılmasıyla mümkündür.
a. Gazların Özelliklerine İlişkin Yasalar Boyle Yasası
Robert Boyle (Rabırt Boyl) tarafından 1662 yılında oluşturulan bu yasaya göre sabit sıcaklıktaki ve sabit miktardaki bir gazın hacmi, basıncı ile ters orantılıdır. Boyle, havayla çalışarak basit gaz yasalarından ilki olan bu yasayı oluşturmuştur. Görsel 2.11’i inceleyerek Boyle Yasası’nı daha iyi kavrayalım.
Sıcaklığı ve miktarı belli bir gaz örneği, pistonla kapatılmış bir silindir içine konuluyor (Görsel 2.11.a). Daha sonra pistona bir kuvvet uygulanarak hacim, başlangıçtakinin 1/3’üne indiriliyor (Görsel 2.11.b).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.