Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 57

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 57

Aynı periyottaki ametal atomlarının oluşturduğu anyonların aynı elektron dizilimine sahip olduğu gözlemleniyor. Bu anyonlar aynı soy gaz elektron dizilimine sahiptir. 2. periyotta yer alan element atomları soy gaza yaklaştıkça alacakları elektron sayısı dolayısı ile yük değerleri azalmıştır.
Kovalent bileşikler, ametal atomları arasında elektronların ortak kullanılmasıyla oluşur. Bazı deneysel veriler HCl, HBr, SO2 gibi bazı kovalent bileşiklerde kısmi elektron aktarımı olduğunu göstermiştir. Buna rağmen kovalent bileşikler iyonik değil molekül yapılıdır.
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
Bir atomun başka bir atomla birleşerek molekül ya da çok atomlu iyon oluştururken ortaklaşa kullandığı, kaybettiği veya kazandığı elektron sayıları yükseltgenme basamağı olarak tanımlanır.
İyonik bileşiklerde atomların yükseltgenme basamakları iyon yüküne eşittir. Örnek olarak CaO bileşiğinin oluşumunu inceleyelim:

Elementlerin bağ yapmadığı durumda yükseltgenme basamakları sıfırdır. Bu durumda Ca ve O2 ’in yükseltgenme basamakları sıfırdır. Bu atomların elektron dizilimleri şöyledir:

Ca atomu, 4s orbitalindeki 2 değerlik elektronunu O atomuna verir. Ca’un yükseltgenme basamağı 2+, O’in yükseltgenme basamağı 2- olur. Bileşikte Ca’un iyon yükü 2+, O’in iyon yükü 2- şeklinde de söylenebilir. Bir bileşikteki elementlerin yük toplamı sıfır olacağından CaO (kalsiyum oksit) bileşiğinin toplam yükseltgenme basamağı sıfırdır.
Ametaller kovalent bileşiklerinde değişken pozitif ve negatif yüseltgenme basamaklarını alabilir. Bu bileşiklerde elektronegatifliği büyük olan ametalin yükseltgenme basamağı negatif iken elektronegatifliği küçük olan ametal pozitif yükseltgenme basamağını alır. Örnek olarak CO2 bileşiğini inceleyelim:

CO2 bileşiği; C atomunun 2p orbitallerindeki 4 değerlik elektronu ile, O atomlarının 2p orbitallerindeki ikişer değerlik elektronunun ortaklaşa kullanılmasıyla oluşur. Bileşikte C’un yükseltgenme basamağı 4+, O’in yükseltgenme basamağı 2- olur.
Atom gruplarından oluşan kök iyonların yükseltgenme basamakları toplamı iyon yüküne eşittir. Örneğin NO3 iyonunun yükseltgenme basamağı 1 —’dir. Bu iyonda azotun yükseltgenme basamağı 5+, oksijenin yükseltgenme basamağı 2-’dir. Bu durumda yükseltgenme basamakları toplamı (5+) + 3(2-) = 1-’dir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!