11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 43
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 43
yarıçaplarının küçülmesidir. Bunun sonucu olarak merkez atom O-H bağındaki elektronları daha kuvvetli çekeceğinden bağ zayıflayacak ve bileşik, kolaylıkla H+ iyonu vererek asit karakteri gösterecektir.
1A grubundaki sodyum ve 2A grubundaki Mg atomlarının oksitleri bazik özellik taşır. 3A grubundaki alüminyum elementinin oksidi ise amfoter özelliktedir yani hem asit hem baz özellik gösterir. 4A grubundaki silisyumun oksidi asit oksit olarak kabul edilir. Karbon elementinin oksitlerinden biri olan karbon dioksitin (CO2) asit özellikte olup karbon monoksit (CO) nötr özelliktedir. 5A grubundaki azot elementinin oksitleri azotmonoksit (NO) ve diazot monoksit (N2O) nötr oksitlerdir. Diğer azot oksitleri asidiktir. Fosfor elementinin oksidi P4O10 asit oksittir. 6A grubunda bulunan kükürt elementinin oksitleri kükürt dioksit (SO2) ve kükürt trioksit (SO3), 7A grubunda bulunan klor atomunun oksidi CI2O7 asit oksittir.
Periyodik çizelgede metal oksitlerinin sulu çözeltilerinin bazik karakteri, grup boyunca yukarıdan aşağıya doğru artarken periyot boyunca soldan sağa doğru azalır. Ametal oksitlerinin sulu çözeltilerinin asidik karakteri ise genellikle periyot boyunca soldan sağa doğru artarken grup boyunca yukarıdan aşağıya doğru azalır.
c. Ardışık İyonlaşma Enerjileri ile Grup Numarasının Belirlenmesi
A gruplarında bulunan bir element için ardışık iyonlaşma enerjisi değerleri verildiğinde, bu değerler arasındaki artışlar göz önünde bulundurularak elementin grup numarası belirlenebilir. Bir elemente ait iyonlaşma enerjisi değerleri karşılaştırıldığında genellikle bir sonraki değer, bir önceki değerin yaklaşık 1,5 ile 3 katıdır. Değerlik elektronlarını koparmak için gereken enerji ise daha düşüktür. Değerlik elektronlarının tümü koptuğunda bir iç enerji düzeyinden elektron kopmaya başlayacaktır. Bu, daha fazla enerji gerektirir çünkü element, değerlik elektronlarının tamamını kaybetmiştir ve yarıçapı küçülmüştür. Bu durumda değerlik elektronlarının tamamını kaybettiği aralıkta iyonlaşma enerjisi değeri, bir önceki değerin en az 3,5 veya daha fazla katı kadar olmalıdır. İyonlaşma enerjileri arasındaki bu büyük artışın olduğu değere kadarki iyonlaşma enerjisi sayısı, elementin grup numarasını belirler. Tablo 1.8’de verilen atomların iyonlaşma enerjisi değerlerini inceleyerek grup numaralarını belirleyelim.
Tablo 1.8’de bazı baş grup elementlerine ait atomların ardışık iyonlaşma enerjisi değerleri verilmiştir. Bu değerleri incelediğimizde bazı değerler arasında az artış olurken bazı değerlerin diğerlerinden daha fazla artış gösterdiğini gözleriz. Örneğin Tablo 1.8’de sodyum atomunun 2. iyonlaşma enerjisi 1. iyonlaşma enerjisinin yaklaşık 7 katı kadardır. Bu durumda en fazla artış 2. iyonlaşma enerjisinde
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.