11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 35
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 35
Atom ve İyon Yarıçapı
Atom yarıçapı, atomdaki elektron bulutunun oynaklığı nedeniyle farklılık gösterebilir. Ayrıca nötr bir atomdaki yarıçap ile bağ yapmış bir atomun yarıçapı farklıdır. Bu nedenle atom yarıçapları yaklaşık büyüklüklerdir çünkü atom çekirdeğinden uzaklaştıkça elektronların bulunma olasılığı azalmaktadır. Bir atom için kesin bir dış sınırdan söz edilemez. Atom yarıçapı, elektron yük yoğunluğunun atom çekirdeğine olan uzaklığı ile belirlenir.
Periyodik çizelgede aynı grupta bir elektron kabuğunun baş kuantum sayısı büyüdükçe çekirdekten daha uzakta elektron yük yoğunluğu olduğu gözlenir. Bu nedenle aynı grupta periyot numarası büyüdükçe atom yarıçapı artar. Grafik 1.1 incelendiğinde atom yarıçaplarının grup ve periyotlar boyunca atom numarasına göre değişimi gözlenir.
Periyodik çizelgede aynı periyotta soldan sağa doğru atom yarıçapı genellikle azalır. Atom yarıçapındaki bu azalma, A grubu elementleri için düzenli olup geçiş elementlerinde düzenli değildir. Aynı periyottaki elementlerde çekirdek yükü soldan sağa doğru artmasına rağmen elektronlar aynı baş kuantum sayılı orbitallere yerleşir. Çekirdek çekiminin baskın olması atom yarıçaplarında azalmaya yol açar.
Atom yarıçaplarını karşılaştırmayı öğrendiniz. Şimdi de iyon yarıçaplarını karşılaştırmayı öğrenelim.
Bir metal atomu pozitif yüklü iyon oluştururken elektron kaybeder ve çekirdeğindeki yük miktarı elektron sayısından fazla olur. Bir elektrona uygulanan çekim artacağından büzülme sonucu katyonlar kendilerini oluşturan atomlardan daha küçük hacme sahip olur. Örneğin ^Na ve 12Mg atomlarının yarıçapları arasındaki ilişkiyi inceleyelim. 11Na ve 12Mg atomları aynı periyotta olmalarına rağmen Mg’un çekirdek yükü daha fazladır. Bu durumda Mg’un çekirdeğinin çekim gücü fazla olduğundan, Na’un yarıçapı Mg’un- kinden büyüktür. Na atomunun yarıçapı 186 pm, Mg atomunun yarıçapı ise 160 pm’dir. Sayfa 36’daki Görsel 1.19’u inceleyiniz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.