Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 33

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 33

Periyodik çizelgedeki elementlerin fiziksel ve kimyasal davranışlarını açıklamak için atom büyüklükleri hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Bu bölümde öncelikli olarak kimyasal bağlarla bağlı iki atom arasındaki uzaklığı inceleyerek atom ve iyon büyüklüklerini karşılaştırmayı öğreneceksiniz.

a. Kovalent Yarıçap, Van der Waals (Van der Vels) Yarıçapı ve İyon Yarıçapı

Kovalent Yarıçap

Bir kovalent bağla bağlanmış eş değer iki atomun çekirdekleri arasındaki uzaklığın (bağ uzunluğu) yarısına kovalent yarıçap denir. Görsel 1.16’da F2, Cl2, Br2 ve I2 moleküllerindeki kovalent yarıçaplar karşılaştırılmıştır.

Van der Waals Yarıçapı

Soy gazlar yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta katı hâle geçer. Soy gaz atomlarını katı hâlde bir arada tutan kuvvetler Van der Waals kuvvetleridir. Bu nedenle soy gazlar için katı hâlde hesaplanan yarıçapa Van der Waals yarıçapı denir.

Van der Waals yarıçapı, katı hâldeki komşu soy gaz atomlarının çekirdekleri arasındaki uzaklığın yarısına eşittir (Görsel 1.17).

İyon Yarıçapı

İyonik bağı oluşturan metal atomu elektron vererek pozitif yüklü iyon (katyon) oluştururken ametal atomu da elektron alarak negatif yüklü iyon (anyon) oluşturur.

İyonik bağı oluşturan katyon ve anyonların çekirdekleri arasındaki uzaklık ölçülür. İyonlar eşdeğer büyüklükte olmadığından aralarındaki uzaklığın katyon ve anyon arasında uygun şekilde paylaştırılmasıyla elde edilen yarı çap iyon yarıçap olarak adlandırılır (Görsel 1.18).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!