11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 254
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 254
11.6.3.8. Asit-Baz Titrasyonları
Asit-baz nötralleşme tepkimelerine dayalı miktar tayinleri titrasyon yöntemiyle yapılır. Titrasyon, derişimi kesin olarak bilinen standart çözelti, derişimi bilinmeyen çözelti üzerine tepkime tamamlanıncaya kadar yavaş yavaş ilave edilerek uygulanır (Görsel 6.11). Eğer kullanılan asit- baz standart çözeltisinin ve derişimi bilinmeyen asit-baz çözeltisinin hacimleri biliniyorsa titrasyonda kullanılan standart çözelti derişiminden diğer çözeltinin derişimi he- Görsel 6.11: Asit-baz titrasyon düzeneği saplanabilir.
a. Titrasyon Uygulamalarında İndikatörlerin Yeri
Asit-baz titrasyonunda eşit mol sayısında H+ ve OH- iyonlarının tepkimeye girmesiyle tam nötral- leşmenin tamamlandığı ana eşdeğerlik noktası denir. Titrasyonda dönüm noktasının saptanması için asidik ve bazik ortamlarda farklı renk değişimi veren maddeler kullanılır. Ortamın asidik ya da bazik oluşuna göre belirli pH değerinde renk değiştiren zayıf organik asitler ve bazlar indikatör olarak adlandırılır. Eşdeğerlik noktası hem asit hem de bazın tükendiği yani ortamda hiçbirinin aşırısının kalmadığı andır. Asit-baz titrasyonlarında eşdeğerlik noktasını belirlemek için titre edilecek çözeltiye, uygun indika- törden birkaç damla eklenmesi yeterlidir. Örneğin molar derişimi bilinmeyen HCl sulu çözeltisinin derişimi, standart seçilen ve molar derişimi bilinen NaOH çözeltisi ile kontrollü olarak titre edilip belirlenebilir. HCl çözeltisine önceden eklenen fenolftalein indikatörü yardımıyla tepkimenin seyri izlenir. HCl çözeltisine fenolftalein damlatıldığında çözelti renksizdir. Eşdeğerlik noktasına ulaşıldığı, çözeltinin kırmızımsı pembe renk almasıyla anlaşılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 254 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.