Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 242

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 242 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 242

Asit ve Bazların İyonlaşma Oranları

Asit ve bazların kuvvetliliğini belirlemede Ka ve Kb değerlerinden yararlanılır. Ka bir asidin iyonlaşma denge sabiti, Kb ise bir bazın iyonlaşma denge sabitidir. Belirli bir sıcaklıkta bir asidin kuvveti nicel olarak Ka’nın büyüklüğü ile bir bazın kuvveti nicel olarak Kb’nin büyüklüğü ile ölçülür. Sadece zayıf asitler ve zayıf bazlar için Ka, Kb değerlerinden söz edilir.

Şimdi öncelikle bazı asitlerin asitlik kuvvetlerini Ka değerleri ile ilişkilendirerek karşılaştıralım.

• 7A grubu elementlerinin hidrojenli bileşikleri “halojen asidi” olarak adlandırılır. Bu asitlerin asitlik kuvveti, elektronegatiflik değerlerine bakılarak karşılaştırılabilir. Tablo 6.3’te verilen Pauling (Pauling) elektronegatiflik değerlerine göre karşılaştırma yaparak Tablo 6.4’te verilen kimyasal bağların elektronegatiflik farkı değerlerini hesaplayalım.

Elektronegatiflik farkı azaldıkça halojen atomunun hidrojen atomuna uygulayacağı çekim kuvveti azalır. Bu durumda bağın sağlamlığı azalacağından sulu çözeltide protonu en kolay HI asidi verirken protonu en zor veren asit HF olur. Bu asitlerin asitlik kuvvetleri ve Ka değerleri aşağıdaki gibi karşılaştırılır:

HF’ün zayıf asit olmasının nedenlerinden biri de su molekülleri ile hidrojen bağı yapabilmesidir. HF sulu çözeltisi, hidrojen bağları sonucu oluşan iyon çiftleri içerir. Bu nedenle çözeltisinde serbest H3O+ derişimi olması gerekenden azdır.

F-, Cl-, Br- ve I- konjuge bazlarının kuvveti de F- > Cl- > Br- > I- şeklinde sıralanır.

• Aynı periyotta bulunan atomların hidrojen elementi ile oluşturdukları bileşiklerin asitlik kuvvetleri, periyot boyunca genellikle soldan sağa artış gösterir. Örneğin 2. periyottaki bazı elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik kuvvetleri,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 242 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!