Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 236

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 236

11.6.3.2. Bronsted-Lowry Asit-Baz Tanımı

10. sınıf kimya dersinde öğrendiklerinizi hatırlarsanız suda H + iyonu vererek iyonlaşan maddeleri asit, OH- iyonu vererek iyonlaşan maddeleri de baz olarak tanımlamıştık. Bu tanım 19. yüzyıl sonlarında İsveçli kimyacı Svante Arrhenius (Sıvante Arheniyıs) tarafından sulu çözeltilerde özellikleri bilinen maddelerin sınıflandırılmasıyla ortaya konmuştur. Bu tanıma göre HCl, H2SO4, H3PO4 gibi maddeler sulu çözeltilerine H+ iyonu verebildikleri için asit; NaOH, KOH gibi maddeler de sulu çözeltilerine OH- iyonu verebildikleri için bazdır.

Arrhenius’ın yaptığı bu asit-baz tanımı, sadece sulu çözeltilere uygulandığı için yetersiz kalmıştır.

1923 yılında Johannes Nicolaus Bronsted (Cohenıs Nikolaus Bornsted, Görsel 6.4) Danimarka’da, Thomas Martin Lowry (Tamıs Mertin Lovri, Görsel 6.5) İngiltere’de birbirinden habersiz olarak yeni bir asit-baz tanımı önerdiler. Bu tanıma göre proton veren madde asit, proton alan madde bazdır. Bu tanım, Arrhenius tanımıyla açıklanması zor olan asitliği ve bazlığı belirlemede kullanıldı. Örneğin amonyağın (NH3) Arrhenius Kuralı’yla açıklanması zor olan bazlığını belirlemek için aşağıdaki denklemi yazabiliriz:

Bu tepkimede H2O bir asittir ve H+ verir. H2O’yun verdiği H+ iyonunu bir baz olan NH3 alır. Bu H+ iyonu aktarımı sonunda NH+ ve OH- iyonları oluşur. NH3 zayıf bir baz olduğundan bu tepkimenin tersini de yazabiliriz.

Bu tepkimede NH+ bir asit ve OH- bir bazdır. Tersinir tepkimeler çift yönlü olduğu için denge tepkimesidir. Denge tepkimesinde girenlerdeki ve ürünlerdeki dört taneciği asit ya da baz olarak sınıflandırabiliriz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 236 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!