11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 227
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 227 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 227
Le Chatelier İlkesi’ne göre tepkime dengedeyken aynı sıcaklıkta hacim artırılırsa tüm maddelerin kısmi basınçları azalır. Girenlerdeki gaz mol sayısı toplamı ürünlerdekinden fazla olduğundan kısmi basınç azalması girenlerde daha fazladır. Bu nedenle denge, girenler yönüne kayar. Yeni dengede N2 ve H2 gazlarının mol sayıları artarken NH3 gazının mol sayısı azalır (Grafik 6.3). Sıcaklık sabit olduğundan denge sabiti (Kd) değişmez. Geri tepkimenin hızı ile ileri tepkimenin hızı başlangıca göre artar.
Sıcaklığın Etkisi
Bir denge karışımının sıcaklığının değiştirilmesi, sisteme ısı verilmesi (sistemin ısıtılması) ya da sistemden ısı alınması (sistemin soğutulması) ile gerçekleşir. Sıcaklık etkisi, tepkimenin ekzotermik veya endotermik olmasına göre dengeyi farklı yönlerde etkiler.
Le Chatelier İlkesi’ne göre sıcaklık artışı; dengeyi endotermik tepkimelerde ürünler, ekzotermik tepkimelerde ise girenler yönüne kaydırır.
tepkimesi sabit hacimli bir kapta dengede iken sıcaklık artırıldığında tepkime ekzotermik olduğu için denge, girenler yönüne kayar. Sonuçta yeni denge kurulduğunda ilk denge konumuna göre N2 ve H2 gazlarının mol sayısı artarken NH3 gazının mol sayısı azalır. Sıcaklık artışı hem ileri hem geri yöndeki tepkimelerin hız sabitlerinin (k) değerini artırır. Bu tepkimede geri tepkimenin hız sabitinin değeri, ileri tepkimenin hız sabitinden daha çok artacağından denge sabitinin (Kd) değeri küçülür.
Denge sabitinin (Kd) değerinin azalmasının nedeni, sıcaklık artışının dengeyi girenler yönüne kaydırmasıdır. Sıcaklık değişimi dışındaki etkenlerin değişmesi (derişim, basınç, hacim) de dengeyi sola veya sağa doğru bozar ancak denge sabitini değiştirmez.
Endotermik tepkimelerde sıcaklık artışı Kd’yi artırırken sıcaklık düşüşü Kd’yi azaltır. Ekzotermik tepkimelerde ise sıcaklık artışı Kd’yi azaltır, sıcaklık düşüşü ise Kd’yi büyütür. Sıcaklık artışı denge tepkimelerinde her iki yöndeki hızı artırır. Sıcaklık düşüşü ise her iki yöndeki hızı azaltır. Tepkime hızının zamanla değişimi Grafik 6.4’te verilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 227 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.