![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 225
![](/wp-content/uploads/2024/08/11-sinif-kimya-ders-kitabi-cevaplari-sdr-dikey-yayinlari-sayfa-225.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 225
Bu faktörlerin dengeyi hangi yöne doğru etkileyeceğini anlayabilmek için Le Chatelier llkesi’nden, çarpışma kuramından veya denge bağıntısından yararlanabiliriz.
Yukarıdaki tepkime dengedeyken kaba CO, H2 ve CH3OH gazlarının eklenmesi bir dış etkidir.
Sabit hacimli kaba aynı sıcaklıkta CO gazı eklenerek CO gazının derişimi artırılırsa bir miktar CO ve H2 bozunur ve yeni denge kuruluncaya kadar CH3OH gazı oluşur (Le Chatelier İlkesi). denge bozulur.
Bozulan dengenin yeniden kurulabilmesi için dengenin sağa (ürünlere) kayması gerekir.
Çarpışma kuramına göre açıklarsak kaba CO gazının eklenmesi ile moleküllerin çarpışma olasılığı da artar. Bu nedenle CO ve H2 gazlarının bozunma hızı oluşma hızından büyüktür. Birim zamanda daha çok CH3OH oluşur. Bu durum yeterli miktarda CH3OH oluşuncaya kadar devam eder ve ileri tepkime hızı, geri tepkime hızına eşit olduğunda yeniden denge oluşur.
h2 (g) +12 (g) e 2HI(g) tepkimesi dengede iken 1 litrelik kapta belirli sıcaklıkta birer mol H2, I2 ve HI gazları bulunmaktadır.
a) Kaba aynı sıcaklıkta 0,6 mol HI gazı eklenip denge tekrar sağlandığında kapta kaç mol I2 gazı bulunduğunu hesaplayalım.
b) Dengedeki maddelerin derişimlerinin zamanla değişimini grafikle gösterelim.
Dışarıdan yapılan etki HI eklenmesidir. Denge bozulur ve tepkime, girenler yönünde hızlanır. Eklenen HI’ün bir kısmı H2 ve I2 oluşturacak şekilde harcanır. Bir süre sonra sistem dengeye ulaşır. Sıcaklık değişmediği için Kd de değişmez.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 225 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.