11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 16
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 16
yapılan deneylere ve onun geliştirdiği formülü destekleyen bazı deneylere temel oluşturmuştur. 1927’de Clinton Joseph Davisson (Kılintın Cozıf Devissın) ve Lester Halbert Germer (Lestır Halbır Cirmır), gerçekleştirdikleri deneylerde ışığın bazı şartlarda kırınıma uğradığını gözlemlediler. Bu da ışığın hem dalga hem de tanecik özelliği gösterdiği fikrini destekledi. Davisson ve Germer uyguladıkları deneylerde bir nikel kristalde düşük enerjili elektronların kırınıma uğradığını gözlemlemişlerdi. Görsel 1.3’te ışınların ince bir metal yaprağındaki kırınımı verilmiştir. Bu görseli inceleyiniz.
b. Atomun Kuantum Modeline Geçiş
Yapılan çalışmalar dalga özelliği taşıyan elektronların çekirdek çevresindeki hareketinin Bohr’un ileri sürdüğü gibi dairesel yörüngeler şeklinde olamayacağını ortaya çıkardı. Çünkü Bohr’un düşündüğü yörüngeler kesin yarıçaplıydı. Elektronların dalga hareketi yapması durumunda ortalama bir yarıçaptan söz edilebilir. Heisenberg Belirsizlik İlkesi’ni göz önünde bulundurduğumuzda elektronun yerini ve hızını aynı anda tam olarak ölçemediğimiz için elektronların kesin yarıçaplı daireler üzerinde dolandığını da söyleyemeyiz. Bu çalışmaları değerlendiren Erwin Schrödinger (Ervin Şürödingır, Görsel 1.4), dalga bağıntısını ve belirsizlik ilkesini çekirdek ve elektron gibi birbirine bağlı taneciklerin hareketini açıklamada kullandı. Hidrojen atomundaki protonu çevreleyen elektron dalgalarının uygun titreşim frekanslarını gözlemledi. Bu gözlemlerinin Bohr’un hesapladığı enerji düzeyleri ile uyum içinde olduğunu gördü. Gözlemlerini dalga fonksiyonu olarak anılan olasılıklar denklemi ile eşitlik hâline getirdi. De Broglie, Heisenberg ve Schrödinger aynı dönemlerde yaptıkları çalışmalar sonucunda yeni bir model olan kuantum modelini oluşturdular.
Kuantum modeline göre atomdaki her bir elektronun konumu ve hızı aynı anda bilinemez. Ancak atomik hacmin belirli bir noktasında elektrona rastlama olasılığı bulunan uzaysal bölgeler
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.