Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 150

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 150

c. Gazların Çözünürlüğüne Sıcaklık ve Basıncın Etkisi

Tüm gazların sıvılarda çözünmesi ekzotermik (ısı veren) bir olaydır. Gazların sıvılardaki çözünürlüğü sıcaklıkla ters orantılı olarak değişir. Grafik 3.2 incelendiğinde çeşitli gazların çözünürlüğünün sıcaklık arttıkça azaldığı gözlenir. Sıcakta bekletilen gazoz şişesinin kenarında hava kabarcıkları oluştuğunu görmüşsünüzdür. Bunun nedeni, gazozdaki karbon dioksitin moleküllerinin bir kısmının sıcaklık artışıyla gazoz çözeltisinden uzaklaşmasıdır. Deniz ve göllerdeki suların ısınması, bu sularda yaşayan ve oksijenli solunum yapan canlıların metabolizmasını hızlandırarak oksijen ihtiyacını artırır. Ancak sıcaklık artışıyla oksijenin bu sulardaki çözünürlüğü azaldığından bu durum canlılar için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Yaşadığımız dünyanın yalnız bize ait olmadığını ve diğer canlıların da en az bizim kadar bu dünya üzerinde yaşama haklarının olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle çevre kirliliğine karşı duyarlı olmak, çevreye karşı adaletli, duyarlı, saygı ve sevgi çerçevesinde davranmak birer vatandaşlık görevidir.

Basıncın sıvı ve katıların çözünürlüğüne önemli bir etkisi yoktur. Şüphesiz bir gazın başka bir gaz içindeki çözünürlüğü de basınca bağlı değildir. Gazların sıvılardaki çözünürlükleri ise basınçtan önemli ölçüde etkilenir. Eğer sıvı üzerindeki gazın basıncı artırılırsa sıvıda daha fazla gaz çözünür. Böylece gazın sıvıdaki çözünürlüğü artar. Gazların sıvılardaki çözünürlüğünün basınçla değişimi Henry Yasası ile verilir. Bu yasa; çözünen gazın molar derişimi c (mol/L), çözelti içerisindeki gaz basıncı P (atm) ile gösterilirse şeklinde ifade edilir. Formülde k sıcaklığa bağlı sabittir. Birimi mol/L.atm’dir.

Henry Yasası’na göre gazların sıvılardaki çözünürlüğü, gazın sıvı üzerindeki kısmi basıncı ile doğru orantılıdır. Bir çözücü içinde çözünecek gaz miktarı, gaz moleküllerinin sıvı yüzeyi ile hangi sıklıkla çarpıştığına ve tutulduğuna bağlıdır. Görsel 3.19.a’da dengedeki gazın kısmi basıncı artırıldığında

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!