Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 143

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 143

Örneğin 200 g suda, 10 g tuz çözülerek hazırlanan çözelti, 2 g tuz çözülerek hazırlanan çözeltiye göre daha derişiktir. Bir çözeltiye çözücü eklenerek derişimi düşürülebilir. Bu olaya çözeltinin seyreltilmesi denir (Görsel 3.17).

Çözeltiler çözebileceği madde miktarına göre de sınıflandırılır. Bir çözücü belirli koşullarda çözebileceği en çok madde miktarını çözmüş ise oluşan çözeltiye doygun çözelti, çözebileceğinden daha azını çözmüş ise oluşan çözeltiye doymamış çözelti denir. Doymamış çözelti, henüz doygunluk noktasına erişmemiştir. Çözelti, bulunduğu koşullarda doymuş bir çözeltide olması gerekenden daha fazla çözünen içeriyor ise bu tür çözeltilere aşırı doygun çözelti denir. Bu çözeltiler çok kararlı değildir. Zamanla çözünenin bir kısmı, çözeltiden kristaller hâlinde ayrılacaktır (Görsel 3.18). Buna kristallenme denir.

Doygun bir çözelti elde etmek için belli sıcaklık ve basınçta 100 cm3 çözücüde çözünmesi gereken madde miktarına çözünürlük denir. Kimyada nitel anlamda maddeler; çözünen, az çözünen ve hiç çözünmeyen olmak üzere üç şekilde sınıflandırılır. Bir madde suya ilave edildiğinde ölçülebilir oranda çözünürse “çözünen madde” kabul edilir. Bir madde suya ilave edildiğinde ölçülebilir oranda çözünmezse “az çözünen” ya da “çözünmeyen madde” olarak adlandırılır. Örneğin alkali metallerin nitrat tuzları çözünen, alkali metaller dışındaki metallerin fosfat tuzları ise genellikle çözünmeyen maddelerdir.

Çözünürlük genellikle gram çözünen/100 cm3 çözücü olarak ifade edilir. Çözücü su ise çözünürlük gram çözünen/100 gram su olarak da verilir. Bir maddenin çözünürlüğü, sıcaklığı ve çözücü türü ile birlikte verilmeli; madde gaz hâlde ise basınç da verilmelidir. Örneğin 20 °C’ta 100 g suda en fazla 36 g NaCl katısı çözünüyorsa NaCl’ün 20 °C’taki çözünürlüğü, 36 g NaCl /100 g su şeklinde ifade edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 143 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!