Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 137

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 137

Bir çözeltinin saf çözücüsüne göre donma noktasındaki alçalma veya kaynama noktasındaki yükselme, molal derişim ile orantılıdır. Çözünen tanecik derişimi arttıkça kaynama noktası yükselirken donma noktası alçalır. Örneğin 1 m NaCl ile 1 m C6H12O6 sulu çözeltilerinin aynı basınçtaki kaynamaya başlama noktalarını karşılaştıralım.

Çözeltilerin derişimleri eşit olmasına karşın NaCl çözeltisinin kaynamaya başlama noktası, C6H12O6 çözeltisininkinden yüksektir. Bunun nedeni, NaCl çözeltisinde çözünen tanecik derişiminin C6H12O6 çö- zeltisininkinden fazla olmasıdır.

NaCl iyonik, C6H12O6 ise molekül yapılıdır. Bu nedenle 1 m NaCl çözeltisinin içerdiği tanecik derişimi toplamı 2 m, 1 m C6H12O6 çözeltisinin tanecik derişimi ise 1 m’dir.

Saf suyun 100 °C’ta kaynadığı koşullarda, 1000 g suda 1 mol şeker (C6H12O6) çözünürse suyun kaynama noktası 0,52 °C yükselir. Bu durumda şekerli su 100,52 °C’ta kaynamaya başlar. 0,52 °C/m suyun molal kaynama noktası yükselmesi (ebülyoskopi) sabitidir. 1 m şekerli su çözeltisinin donmaya başlama noktası ise saf suyun 0 °C’ta donduğu koşullarda -1,86 °C’tur. 1,86 °C/m suyun molal donma noktası alçalması (kriyoskopi) sabitidir. Bu sabitler farklı sıvılar için farklı değerlerdedir. Örneğin benzenin kaynama noktası yükselmesi sabiti = 2,53 °C/m, donma noktası alçalması sabiti = 5,12 °C/m’dir.

Çözeltilerdeki bu özellik matematiksel olarak şu formüller ile ifade edilir:

Formüllerde,
Kk, ebülyoskopi sabitini;
Kd, kriyoskopi sabitini;
i, maddenin çözeltide oluşturduğu iyon ya da molekül sayısını;
ATk,kaynama noktasındaki yükselmeyi;
ATd,donma noktasındaki alçalmayı;
m, çözeltinin molalitesini gösterir.
Bir çözeltide kaynama noktasındaki yükselme,

eşitliğiyle ifade edilir.
Formülde,
A Tk, kaynama noktası yükselmeyi;
Tk, çözeltinin kaynama noktasını;
T0, saf çözücünün kaynama noktasını gösterir.
Bir çözeltide donma noktasındaki alçalma

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!