Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 134

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 134

11.3.3 KOLİGATİF ÖZELLİKLER

Derişim birimleri ile farklı derişimlerdeki çözeltilerin nasıl hazırlanacağını öğrendik. Bu bölümde ise çözeltilerin özellikleri üzerinde derişimin nasıl bir etkisi olduğunu, çözelti özelliklerinin derişime bağlı olarak nasıl değiştiğini öğreneceğiz.

Kışın buzlanmayı önlemek için yollarda tuzlama çalışması yapılır (Görsel 3.10). Makarna pişirirken suya kaynama öncesinde tuz atılmaz.

Tuzlu su göllerindeki buharlaşma oranı, nehir ve akarsulardaki buharlaşma oranından düşüktür.

Hepimiz gündelik yaşantımızdaki bu olayları biliriz. Bu olayların başlıca nedeni, çözeltilerin derişime bağlı özellikleridir.

Çözeltiyi oluşturan kimyasal türlerin doğasına değil, çözeltinin birim hacmindeki çözünen taneciklerinin sayısına bağlı olan özelliklere koligatif özellikler denir. Bu bölümde öğreneceğimiz koligatif özellikler; çözücünün buhar basıncının düşmesi, kaynama sıcaklığının yükselmesi, donma sıcaklığının alçalması ve osmoz olayıdır.

Saf maddeler için kaynama noktası, donma noktası, buhar basıncı ayırt edici özelliklerdir. Saf maddelerin bu özellikleri koşullar değişmedikçe değişmez. Çözeltiyi oluşturan maddelerin birleşme oranları sabit değildir. Bu nedenle çözeltilerin derişime bağlı özellikleri, çözünen ve çözücünün karışma oranına bağlı olarak değişir. Koligatif özellikler, çözünen maddenin cinsinden çok, çözeltideki çözünmüş taneciklerin toplam sayısına bağlıdır. Örneğin çözünen tanecikler ister iyon isterse molekül olsun koligatif özelliklere aynı etkiyi yapar.

Buhar Basıncının Alçalması

Bir çözücünün kaynama noktası buhar basıncına bağlı olarak değişir. Bu nedenle öncelikle uçucu olmayan maddelerin bir çözücüde çözünmesinin buhar basıncını nasıl değiştirdiğini inceleyelim.

Uçucu olmayan C6H12O6 (glikoz) suda çözündüğünde molekülleri, su molekülleri arasında dağılır. Buharlaşmanın olduğu yüzeyde su moleküllerinin bazılarının yerini glikoz molekülleri alır. Böylece birim yüzeyden buharlaşan su molekülü sayısı azalır (Görsel 3.11). Bu durumda çözeltinin buhar basıncı, aynı sıcaklıktaki saf suya göre daha düşük olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!