11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 124
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 124
Aynı sıcaklıktaki 0,8 M 100 mL NaOH çözeltisi ile 0,6 M 400 mL NaOH çözeltisi karıştırılıyor. Buna göre oluşan çözeltinin molar derişimi kaçtır?
Çözeltiler aynı bileşenlerle hazırlandığı için aşağıdaki formül kullanılarak karışım çözeltinin yeni derişimi hesaplanır.
1 kg çözücüde çözünen maddenin mol sayısına molalite denir. Molalite, çözeltilerin kaynama ve donma noktalarının karşılaştırılmasında ve hesaplanmasında kullanılır.
400 g suda 14,6 g HCl çözülerek hazırlanan çözeltinin molal derişimi kaçtır? (HCl: 36,5 g/mol)
Önce, çözünen HCl’ün mol sayısını hesaplayalım.
1000 g = 1 kg olduğu için 400 g su 0,4 kg’dır. Molalite, formül kullanılarak şöyle hesaplanır:
Bilişim Teknolojilerinden Yararlanalım
Soru: “Çözücü-Çözünen Etkileşimleri ve Çözeltilerin Özellikleri” konusunu daha iyi kavramak için aşağıdaki genel ağ adreslerini kullanabilirsiniz:
- Cevap:
Çözücü-Çözünen Etkileşimleri ve Çözeltilerin Özellikleri, çözelti oluşumunu ve çözeltilerin davranışlarını açıklayan temel kavramlardır:
Çözücü-Çözünen Etkileşimleri
Çözücü: Çözeltiyi oluşturan ve diğer maddeyi çözen maddeye denir. Genellikle miktar olarak fazladır (örneğin, su).
Çözünen: Çözücü içinde homojen bir şekilde dağılan maddeye denir (örneğin, şeker).
Çözücü ve çözünen arasındaki etkileşimler, çözünmenin gerçekleşmesini sağlar. Bu etkileşimler, benzer benzeri çözer prensibiyle tanımlanır:
- Polar çözücüler, polar maddeleri çözer (örneğin, su ve tuz).
- Apolar çözücüler, apolar maddeleri çözer (örneğin, yağ ve benzen).
Çözeltilerin Özellikleri
1. Homojen Yapı: Çözeltiler, çözücü ve çözünenin homojen olarak karıştığı karışımlardır. Her kısımda aynı özelliklere sahiptirler.
2. Derişim: Çözeltideki çözünenin miktarını gösterir. Molarite, molalite ve yüzde derişim gibi birimlerle ifade edilir.
3. Çözünürlük: Bir maddenin belirli bir sıcaklıkta çözücü içinde ne kadar çözünebileceğini belirtir. Çözünürlük, sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişir.
4. Koligatif Özellikler: Çözeltideki çözünen parçacıkların sayısına bağlı özelliklerdir. Bunlar, kaynama noktası yükselmesi, donma noktası düşmesi, buhar basıncı düşüşü ve ozmotik basıncı içerir.
Bu etkileşimler, çözeltinin davranışlarını ve özelliklerini belirler.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.