Evvel Cevap
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 120
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 120

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 120

özellikteki sıvılar, çoğu iyonik ve polar bileşikler için iyi birer çözücüdür (Görsel 3.4). Örneğin su içinde yemek tuzu (NaCl) katısı çözünürken çözünme sırasında iyonik maddenin iyonları polar maddenin dipolleri tarafından elektrostatik olarak çekilir.

Polar molekül yapısına sahip maddelerin (HF, HCI, SO2… gibi) oluşturduğu dipoller, polar su moleküllerinin dipolleri tarafından elektrostatik olarak çekilir. Polar ko- valent molekül yapısındaki sıvılarda polar kovalent molekül yapısındaki maddelerin çözünmesinde dipol-dipol etkileşimleri etkindir.

Apolar molekül yapısına sahip iyot (I2) katısı, apolar molekül yapısına sahip karbon tetraklorür (CCI4) sıvısında çözünür (Görsel 3.5). Katı 12’taki moleküller arası çekim kuvveti, sıvı CCI4 molekülleri arasındaki çekim kuvvetine oldukça yakındır. Bu nedenle I2 ve sıvı CCI4 molekülleri birbiriyle homojen karışabilir. Bu olayda in- düklenmiş dipol-indüklenmiş dipol etkileşimleri yani Lon- don kuvvetleri söz konusudur.

11.3.2 DERİŞİM BİRİMLERİ

Çözelti bileşenlerinden biri olan çözücü; çözeltinin katı, sıvı ya da gaz hâlinde olup olmadığını belirler. Çözeltilerde çoğunlukla çözücü olarak su kullanılır. Çözücüsü su olan çözeltiler genellikle “sulu çözelti” olarak adlandırılır. Daha önce hatırlattığımız gibi çözeltiyi oluşturan diğer bileşenler, çözünen olarak adlandırılan maddelerdir.

Örneğin su içinde NaCl çözüldüğünde oluşan çözelti NaCI(suda) şeklinde gösterilir. Bu ifade, çözeltinin bileşimindeki çözücü ve çözünen oranlarını belirtmez. Çözelti bileşimini belirtmek için değişik derişim birimlerinin tanımlanması gerekir.
Bir çözeltide bulunan çözücü ve çözünen miktarları arasındaki bağıl orana derişim denir. Derişim değişik birimler ile ifade edilir. Şimdi bu derişim birimlerini inceleyelim.

11.3.2.1. Çözünen Madde Miktarı ile Farklı Derişim Birimlerinin İlişkisi

Size 10. sınıf kimya dersinde anlatılan derişim birimleri olan kütlece ve hacimce yüzde derişimi hatırlatarak konuyu işlemeye başlayalım.

Kütlece Yüzde Derişim

100 g çözeltideki çözünen maddenin gram cinsinden miktarına kütlece yüzde derişim denir. Örneğin 25 g tuz 75 g suda çözünürse kütlece %25’lik tuzlu su çözeltisi elde

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum