Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 119

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 119

11.3.1 ÇÖZÜCÜ, ÇÖZÜNEN ETKİLEŞİMLERİ

Neden tüm maddeler birbiriyle homojen karışamaz? Hiç düşündünüz mü? Şimdi bunu açıklayalım: Maddelerin birbiri içinde homojen dağılabilmesi, çözücü ve çözünen maddelerin bağ yapılarının birbirine benzer olması ile ilgilidir. “Benzer benzeri çözer.” ilkesi bunu en kısa biçimde ifade eder. 9. sınıf kimya dersinde anlatılan “Kimyasal Türler Arası Etkileşimleri” ünitesini hatırlayınız. Apolar moleküller arasındaki çekim kuvveti sadece London kuvvetleriyle açıklanabilir. Dipol-dipol etkileşimleri polar moleküller arasında görülür. Polar maddelerin birbiri içinde çözünmesi dipol-dipol etkileşiminin, apolar maddelerin de apolar maddeler içinde çözünmesi London etkileşiminin sonucudur.
Çözücü molekülleri ile çözünen madde arasındaki etkileşimler, maddelerin polar ya da apolar olmalarına, iyon içerip içermemelerine göre iyon-di- pol, dipol-dipol, dipol-indüklenmiş dipol şeklinde gerçekleşebilir.

Dipol-dipol etkileşimleri, polar moleküllerde aynı eksenli (Görsel 3.2) veya paralel eksenli (Görsel 3.3) olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir. Dipol-dipol etkileşimleri, iyon-dipol etkileşiminden daha zayıf iken London etkileşiminden daha kuvvetlidir. Etkileşimler moleküller arası uzaklığa da bağlıdır.

Çözünen iyonların su molekülleri ile çevrilmesi sonucunda oluşan çözünmeye hidratlaş- ma (hidratasyon) denir. Sulu çözeltideki tüm iyonlar hidratlaşmış hâldedir. Eğer su yerine başka bir çözücü kullanılırsa hidratlaşma yerine solvatasyon (solvatize olma) terimi kullanılır.

Apolar ve polar maddeler genellikle birbiri içinde çözünmez. Örneğin benzen (C6H6) suda çözünmez. Su polar, benzen ise apolardır. Benzen molekülleri arasındaki kuvvetler London kuvvetleridir. Benzen de moleküllerin birbirinden ayrılması
için gerekli enerji oldukça azdır. Polar olan su molekülleri ile benzen molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri zayıf olduğundan su moleküllerinin benzen moleküllerini çözmesi için gerekli enerji azdır. Buna rağmen su molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri güçlü olduğundan su moleküllerinin birbirinden ayrılması için daha fazla enerji gerekir. Bu olay endotermiktir ve benzen, su içinde çözünemez.

En iyi polar çözücülerden biri sudur. Polar moleküllerin su ile karışma isteği çok yüksektir. Örneğin etil alkol, su ile her oranda karışabilir. Etil alkolün suda çözünmesinde hidrojen bağı etkindir. Polar

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!