11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 108
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 108
c. Soğutma Sistemleri
İnsanoğlu günlük yaşantısını sürdürebilmek için ısıtma teknolojilerine olduğu kadar, soğutma teknolojilerine de her zaman ihtiyaç duymuştur. Soğutma sistemleri, gerek rahat yaşam alanları oluşturmada gerek gıdaların muhafazalarında gerekse diğer yaşam sahalarında sıkça ihtiyaç duyduğumuz teknolojilerin başında gelmektedir.
19. yüzyılın ortalarına doğru soğutma sanayi ortaya çıkmıştır. İlk buzdolabı Jacob Perkins (Ceykıp Pörkins) tarafından 1834’te üretilmiştir. Soğutucu akışkan olarak eter kullanılan makinede, buharın sıkıştırılması esas alınmıştır. Soğutma sanayisinde karbon dioksit (CO2) ilk olarak 1866’da, amonyak (NH3) ise 1873’te kullanılmıştır. Bu dönemde soğutma sanayisi fazla gelişmediği için gıdaların muhafazası çoğunlukla, kış boyunca biriktirilen buz bloklarının kullanılması ya da bu buzların endüstriyel olarak üretilmesi yoluyla sağlanabilmiştir. Hava, su, amonyak, karbon dioksit, eter, kükürt dioksit gibi doğal maddelerin soğutucu akışkan olarak kullanılması, yapay olarak elde edilen kloroflorokarbonların ve hidrokarbonların keşfedilmesine kadar sürmüştür.
Yukarıda bahsettiğimiz, soğutma sanayisinde kullanılan soğutucu akışkan olarak isimlendirdiğimiz maddeler, buhar hâline geçerken ortamdan ısı alarak ortamın sıcaklığının düşmesine ve dolayısıyla soğumasına neden olur.
Soğutucu gazların soğutma işleminde tekrar kullanılamaması ve zamanla çevreye atılması; doğal çevrenin kirlenmesine, atmosferde sera etkisinin artmasına ve canlıları Güneş’ten gelen zararlı ışınlardan koruyan ozon tabakasının zarar görmesine sebep olmuştur. Bu olumsuz gelişmeler, çevre dostu yeni alternatif soğutucu akışkanlar üzerine çalışmaları başlatmıştır.
Soğutucu akışkanların sahip olması gereken bazı özellikler aşağıda sıralanmıştır:
• Buharlaşması ve sıvılaşması, uygulanabilir basınçlar altında olmalıdır.
• 1 atm basınçta oldukça düşük kaynama sıcaklığına sahip olmalıdır.
• Kritik sıcaklığı yüksek olmalıdır.
• Kimyasal olarak ayrışmamalı, yanmamalı, zehirli olmamalı ve metal yüzeylerle reaksiyona girmemelidir.
• Düşük güç ile çalışarak daha az enerji tüketmelidir.
• Maliyeti düşük olmalı ve kolay temin edilebilmelidir.
• Çevreyi kirletmemelidir.
• İçinden geçtiği boru vb. yapıları paslandırmamalıdır.
Joule-Thomson Olayı
Herhangi bir maddeyi soğutmanın yollarından biri, maddeyi kendinden daha soğuk başka bir maddenin içinde bekletmektir. Bu amaçla kullanılan soğutucu maddelerden bazıları buz, sıvı hava, kuru buz, aseton, alkol veya aseton-eter karışımıdır. Normal koşullarda hava, hidrojen, oksijen ve azot gibi gazlar…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.