11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 107
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 107
erime hem de kaynama sıcaklığı dış basınç arttıkça artar. Bu durum su dışındaki tüm maddeler için geçerlidir. Karbon dioksitin faz diyagramında sıvı fazın tamamı 1 atm basıncın üstünde yer almaktadır. Bu nedenle karbon dioksitin 1 atm basınçta erimesi mümkün değildir ancak 1 atm basınçta katı karbon dioksitin, -78 °C üzerindeki sıcaklıklarda süblimleşir yani 1 atm basınçtaki katı karbon dioksitin, sıcaklık artışıyla erimeden doğrudan gaz hâline geçer. Katı karbon dioksitin bu özelliğinden dolayı iyi bir soğutucudur ve kuru buz olarak adlandırılır.
Buhar-Gaz Kavramları Arasındaki Fark
Gaz ve buhar benzer özellik gösterir. Bu nedenle bazen bu iki terim yanlış kullanılır. Buhar için gaz terimi kullanılabilir fakat gaz için buhar terimi kullanılmamalıdır. Şimdi bu terimler arasındaki farkları öğrenelim.
Bulunduğu sıcaklıkta hiçbir basınç altında sıvılaştırılamayan, sıkıştırılabilen akışkanlara gaz denir. Gaz tanecikleri sıkıştırıldığında birbirine yaklaşır. Tanecikler arası etkileşim artacağından taneciklerin hareketi kısıtlanır. Sıcaklık düşürüldüğünde taneciklerin kinetik enerjileri azalır. Tanecikler arası etkileşimler artar ve sıvılaşma başlar.
Bir gazın sıcaklığı ne kadar yüksek ise sıvılaşması o kadar zor ve sıvılaşması için gereken basınç o kadar yüksek olacaktır. Bir gaza uygulanan basınç ne kadar yüksek olursa olsun gazın sıvılaştırılamadı- ğı sıcaklık değerine kritik sıcaklık denir. Kritik sıcaklık değeri her bir gaz için farklıdır. Gazlar ile benzer özellik gösteren ancak bulundukları sıcaklıkta basınçla sıvılaştırılabilen akışkanlara ise buhar denir.
Bir maddenin sıcaklığı, kaynama noktasından yüksek ancak kritik sıcaklığından düşük ise buhar fazındadır. Buhar, üzerine basınç uygulanarak sıkıştırıldığında sıvı faza geçer. Bir maddenin sıcaklığı kritik sıcaklığın üzerinde ise gaz fazındadır. Ne kadar basınç uygulanırsa uygulansın gaz fazındaki madde sıkıştırılarak sıvılaştırılamaz. Tablo 2.4’te bazı maddelerin kritik sıcaklıkları ve kaynama noktaları verilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.