11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41
Bir atomun kaç tane elektronu varsa o kadar iyonlaşma enerjisi vardır. Bir sonraki iyonlaşma enerjisi, bir öncekinden büyüktür:
İE1 < İE2 < İE3 < İE4 < … (İE1= 1. iyonlaşma enerjisi)
Nötr bir atomdan elektron koparıldığında çekirdeğin elektron başına uyguladığı çekim gücü artar. Bu nedenle atomdan ikinci bir elektron koparmak güçleşir çünkü iyonlaşma enerjisinin büyüklüğü elektronun atomda ne kadar güçlü çekildiğinin bir ölçüsüdür. İyonlaşma enerjisinin birimi kJ/mol’dür.
İyonlaşma enerjisi ölçülürken atomun gaz hâlinde olması gerekir. Bunun nedeni gaz atomlarının, komşu atomlardan etkilenmemeleri ve moleküller arası etkileşimlerinin ihmal edilmesidir.
Tablo 1.10’daki grafikte 1. iyonlaşma enerjilerine göre elementlerin sıralaması yapılmıştır. Buna göre aynı grup içinde aşağıya doğru atom çapı artar, elektron vermek kolaylaşırken iyonlaşma enerjisi azalır. Periyodik sistemde aynı periyotta atom numarası arttıkça iyonlaşma enerjisi de genellikle artar çünkü sağa doğru çekirdek yükünün artması, en dış katmandaki elektronun atom çekirdeği tarafından daha güçlü çekilmesini sağlar (Görsel 1.21). Soy gazların yüksek iyonlaşma enerjilerine, alkali metallerin ise en düşük iyonlaşma enerjilerine sahip olduğu Görsel 1.22’de görülmektedir. Grup 1 ve 18 arasındaki elementlerin iyonlaşması için gerekli enerji periyot boyunca genellikle artar.
İyonlaşma enerjisi aynı periyotta sağa doğru artarken bazı istisnalar görülür. Bu istisnalardan biri 2A ve 3A grubu, diğeri ise 5A ve 6A grubu arasındadır. 3A grubu elementleri 2A grubu elementlerine göre, 6A grubu elementleri de 5A grubu elementlerine göre daha düşük iyonlaşma enerjisine sahiptir.
Aynı periyottaki 2A grubu elementlerinden Mg ve 3A grubu elementlerinden alüminyumun 1. iyonlaşma enerjileri karşılaştırıldığında Mg (İE1) > Al (İE1 ) olduğu görülür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum