“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 270 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 270


30-31. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız. Laktik asit (C3H6O3), ekşi süt ve lahana turşusu gibi gıdalardaki zayıf monoprotik asittir. İnsan vücudunda yoğun hareket, egzersiz ve koşu sırasında kaslarda birikir. İnsan vücudunun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için glikoz enerjiye dönüşürken laktik asit oluşur. CH3CH(OH)COOH(suda) + H2O(s) ↔ CH3CH(OH)COO-(suda) + H3O+(suda) tepkimesine sahip olan laktik asidin 0,1 M’lık sulu çözeltisinin pH değeri 5 olduğuna göre
30. Hidronyum-iyon derişimini bulunuz.
  • Cevap: [H3O+] = 10-5 M / 31. Ka = 10-9

31. Laktik asidin asitlik sabiti değerini (Ka) bulunuz.
  • Cevap: Laktik asidin asitlik sabiti (Ka) yaklaşık olarak 1.38 x 10-4 (0.000138) olarak bulunur.

32-34. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.
32. Tabloda verilen bilgilere göre aşağıdaki tuz çözeltilerinin özelliklerini asidik, bazik ve nötr olarak sınıflandırıp ilgili alana yazınız.
  • Cevap: Nötr / Nötr / Nötr / Bazik / Asidik

33. Tabloda verilen bilgilere göre aşağıdaki çözeltilerde hidroliz olabilecek iyonları boşluklara yazınız.
  • Cevap: NH4+ / PO4 3-

34. Kuvvetli asit veya bazdan oluşan tuz çözeltisine ve zayıf asit veya bazdan oluşan tuz çözeltisine birer örnek veriniz.
  • Cevap: Kuvvetli asit-bazdan oluşan tuz: NaCl / Anyonu zayıf asitten ya da katyonu zayıf bazdan gelen tuz: NH4NO3

35-38. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız. Tuzların sulu çözeltisi elektrolitleri oluşturur. Elektrolitler iletkendir. 19. yüzyılda ilk defa telefon tellerinde kullanılmıştır. Günümüzde de aydınlatma ve anten kabloları başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Elektrolitlerin iletkenlikleri değişiklik gösterir. Örneğin sulu çözeltilerin elektrik iletkenlikleri incelenirken lambalı elektrik sisteminde asetik asit çözeltisi ve sulu amonyak kullanıldığında lamba zayıf ışık verir. Elektrik sisteminde sodyum klorür çözeltisi kullanıldığında lamba kuvvetli ışık verir çünkü sodyum klorür kuvvetli elektrolittir.
35. Metinde geçen tuzun suda çözünme tepkimelerini yazınız.
  • Cevap: NaCl(k) Na+(suda) + Cl-(suda), CH3COOH (suda) + H2O(s) CH3COO-(suda)+ H3O+(suda)

36. Zayıf tuz çözeltisi ve kuvvetli tuz çözeltisinin suda çözünmesini metindeki bilgilere göre karşılaştırınız.
  • Cevap: Metinde belirtilen bilgilere göre, kuvvetli tuz çözeltileri iyonlarını tamamen serbest bırakarak suda tamamen çözünürler, ancak zayıf tuz çözeltileri iyonlarını sınırlı bir şekilde serbest bırakır ve dolayısıyla daha az suda çözünürler.

37. Kuvvetli veya zayıf elektrolitler arasındaki temel fark neden kaynaklanmaktadır?
  • Cevap: Kuvvetli elektrolitler, suda tamamen iyonlarına ayrılan bileşiklerdir. Zayıf elektrolitler ise suda iyonlarına sadece kısmen ayrılan bileşiklerdir. Bu temel fark, zayıf elektrolitlerin çözeltide daha az iyonik madde oluşturmasıyla ilgilidir.

38. Metinde geçen zayıf ve kuvvetli elektrolitler nelerdir?
  • Cevap: Metinde geçen zayıf elektrolitler, kalsiyum karbonat (CaCO3) gibi su içinde kısmen iyonlarına ayrılan bileşiklerdir. Kuvvetli elektrolitler ise tuzlar gibi suda tamamen iyonlarına ayrılan bileşiklerdir.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 270 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.