“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 268


12. Deniz suyu 2 • 10 -6 molarlık OH- iyon derişimine sahip olduğuna göre hidronyum iyon derişimini hesaplayarak çözeltiyi “nötr, asidik, bazik” olarak sınıflandırınız.
  • Cevap: Baziktir.

13. Aşağıdaki bazların konjuge asitlerinin formüllerini yazınız.
  • Cevap:
a) HSO4
→ H2SO4 b) ClO- → HClO4
14. Aşağıdaki anyonların çözelti içinde baz gibi davrandığı tepkimeleri nedenleriyle yazınız. a) CN- → b) F-
→ c) PO3-
  • Cevap:

15. Monoprotik asit olan 270 mg’lık ilaç tableti, asetilsalisilik asit (C9H8O4) içerir. Asetilsalisilik asidin asit- lik sabiti 3 - 10-4 olduğuna göre 50 mL suda çözülen tabletin pH değeri ve iyonlaşma yüzdesini bulunuz. (C9H8O4: 180 g/mol) (log 3 = 0,5)
  • Cevap: pH = 2,5 / İyonlaşma yüzdesi = %10

16. 25 oC’deki monoprotik bir bazın bazlık sabiti 5 • 10-8 olduğuna göre bazın 0,2 M’lık çözeltisinin pOH değerini bulunuz.
  • Cevap: pOH = 4 olur.

17. Tampon çözeltilere günlük yaşamdan örnekler veriniz.
  • Cevap: Vücuttaki bikarbonat/karbonik asit dengesi, fosfat ve protein tampon sistemleri, fermantasyon, hemoglobin vb.

18. 0,1 M 75 mL HNO3 çözeltisini tam olarak nötrleştirebilmek için 0,25 M Mg(OH)2 çözeltisinden kaç mL kullanmak gerekir?
  • Cevap: 15 mL

19. X(OH)2 katısının sulu çözeltisinin pH değeri 10’dur. Buna göre aynı sıcaklıkta X(OH)2 katısının Kçç değerini bulunuz.
  • Cevap: Kçç = 5 . 10-13

20. Ca+2(suda) + CO32 ↔ CaCO3(k) + ısı tepkimesine göre katısı ile dengede olan çözeltiye aşağıdaki işlemler uygulandığında kalsiyum karbonatın (CaCO3) çözünürlüğü nasıl değişir?
  • Cevap:
a) Na2CO3 katısı ekleniyor.
→ Artar. b) Sıcaklık azaltılıyor.
→ Azalır. c) 0,1 M CaCl2 çözeltisi ekleniyor.
→ Azalır.
21. CO2(g) + H2(g) ↔ CO(g) + H2O(g) tepkimesi için belirli sıcaklıkta 1 L tepkime kabında 0,4 mol CO2, 1,6 mol H2, 0,8 mol CO ve 0,8 mol H2O gazları dengede iken kaba 1,2 mol CO2 ekleniyor. Sistem aynı sıcaklıkta dengeye ulaştığında kapta kaç mol CO2 bulunur?
  • Cevap: 1,2 mol

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 268 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.