11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 215
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 215 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 215
Aşağıdaki yargılar doğru ise ilgili yere “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz yargının karşısına nedenini yazınız.
- Cevap:
I. Bir tepkimede girenlerin ve ürünlerin madde miktarlarındaki değişmenin zaman aralığına bölümü tepkime hızını verir. (D)
II. Temas yüzeyi, sıcaklık, katalizör, madde cinsi ve derişim tepkime hızını etkileyen faktörlerdir. (D)
III. Derişim, hız sabitini (k) etkileyen faktörlerdendir. (Y) → Hız sabitini sadece sıcaklık etkiler.
IV. Ekzotermik tepkimede sıcaklığın artırılması eşik enerjisini geçen tanecik sayısının artmasına neden olur. (Y) → Ekzotermik tepkimelerde eşik enerjisini geçen tanecik sayısının azalmasına sebep olur.
V. Tepkimenin hız denklemindeki derişim değerlerinin üslerinin toplamı tepkime derecesini verir. (D)
Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri verilen uygun sözcüklerle doldurunuz.
- Cevap:
Kimyasal tepkimelerin hızları farklı faktörlerle değişebilir. (a) madde cinsi tepkime hızına etki eden faktörlerden biridir. Örneğin kopan ve oluşan bağ sayısı, zıt yüklü iyon sayısı, tepkimeye giren maddelerin katı hâlde veya suda çözünmüş olması tepkime hızını etkiler. Tepkimeye giren, tepkime hızını değiştiren ancak sonunda değişmeden çıkan maddelere (b) katalizör denir. Bu maddelerden tepkimeyi yavaşlatanlar (c) inhibitör olarak adlandırılır. Tepkimeye giren taneciklerin (ç) temas yüzeyi arttıkça taneciklerin çarpışma sayısı fazlalaşır ve tepkime hızının da arttığı görülür. Sıcaklık arttıkça maddelerin (d) kinetik enerji artar. (e) aktifleşmiş kompleks oluşturacak ve (f) eşik enerjisi geçen tanecik sayısı artar. (g) derişim de tepkime hızını etkileyen faktörlerden biridir. Örneğin 1 M madde ile 2 M maddenin tepkime hızına etkisi farklıdır.
Aşağıdaki açık uçlu soruların cevaplarını boş bırakılan alanlara yazınız.
5. 4NO2(g) + O2(g) -> 2N2O5(g) tepkimesinde O2 gazı 0,037 M/s hızla harcanmaktadır.
a) Diazot pentaoksidin (N2O5) oluşum hızını M/s olarak bulunuz.
- Cevap: Diazot pentaoksidin (N2O5) oluşum hızı = 0,074 M/s
b) Azot dioksidin (NO2) harcanma hızını M/s olarak bulunuz.
- Cevap: HızNO2 = 0,148 M/s
6. Aşağıdaki tepkimenin eşik enerjisi (Ea) 240 kJ/mol’dür. 2N2O(g) → 2N2(g) + O2(g) AH° = -164 kJ/mol
Ters yöndeki tepkimenin Ei değeri nedir?
- Cevap: Eag = 404 kJ/mol
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 215 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.