Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161

29-30. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.

Ağaçların en yüksekteki dallarına ve yapraklarına su ve mineraller osmoz yoluyla taşınır. Ters osmoz ise suyun çözünmüş olan tuzlardan ve sudaki bakteri gibi mikroorganizmalardan arındırılmasında kullanılır.

29. Günlük yaşamda osmozun gerçekleştiği diğer olaylar hangileri olabilir?

  • Cevap: Günlük yaşamda osmoz, böcek ısırıklarına karşı kullanılan merhemlerin cilt altına nüfuz etmesi, hücre zarlarının işleyişi gibi birçok biyolojik süreçte gerçekleşir. Ayrıca meyve suyunun kabuklarına tat vermesi de osmozla gerçekleşen bir olaydır.

30. Ters osmoz endüstrinin hangi alanlarında kullanılabilir?

  • Cevap: Ters osmoz, içme suyunun tuzlarından arındırılması, ilaç üretiminde saf su elde edilmesi, gıda endüstrisinde konsantre meyve suyu üretimi gibi birçok endüstriyel alanda kullanılabilir.

31-32. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.

Mutfak ve lavabo giderlerinde bazı maddelerin birikmesi boruların tıkanmasına neden olur. Boruların tıkanması sorun olduğu gibi tıkanıklığı açmak ya da boruları değiştirmek de maddi ve manevi huzursuzlukları beraberinde getirir. 2000 yıl önce Romalılar tarafından inşa edilen, alpin bölgelerden Güney Fransa’daki daha sıcak ve kuru bölgelere soğuk su taşımak için kullanılan su kemerleri de benzer birikintilerle tıkanmış, suyun kesintiye uğramasına ve bu bölgelerin susuz kalmasına neden olmuştur.

31. Roma’daki su kemerleri ve su giderlerinin tıkanıklığı nasıl temizlenmiş olabilir?

  • Cevap: Roma’daki su kemerleri ve su giderlerinin tıkanıklığı, dönemin su teknolojisi ile temizlenirdi. Genellikle el yapımı fırçalar veya özel tasarlanmış temizlik cihazları kullanılarak tıkanıklıklar temizlenirdi. Su kemerlerinde ise belirli aralıklarla bakım yapılır ve biriken kireç ve tortular temizlenirdi.

32. Borulardaki tıkanıklığı gidermek için günümüzde hangi yöntemler kullanılır?

  • Cevap: Kireç çözücü, pas çözücü gibi maddeler.

33-34. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.

Endüstride kullanılan sistem kazanlarında besleme suyu bulunur. Besleme suyundaki çözünmüş gazlar (O2 ve CO2 gibi) degazör adı verilen cihazlar ile sudan uzaklaştırılır. Çözünmüş O2 gazı metal içerikli kazanların korozyona (pas) uğramasına, karbon dioksit gazı ise suda çözünerek düşük pH değerine sahip aşındırıcı karbonik asidin oluşmasına neden olur. Metal kazanların karbonik asit ile tepkimesinde sistem zarar görür. Bu nedenle besleme suyundaki çözünmüş gazların mekanik olarak uzaklaştırılması buhar sisteminin ömrünü artırır. Bu mekanik işlem sayesinde çözeltinin üzerindeki gazın kısmi basıncı azaldığı için çözeltideki gaz çözünürlüğü de azalır.

33. Degazör isimli cihazda gazların hangi özelliğinden faydalanılmıştır?

  • Cevap: Gazların sudaki çözünürlüğünden faydalanılmıştır.

34. Gazların sistemden uzaklaştırılmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Gazların sistemden uzaklaştırılmasının nedenleri, metal kazanların korozyonunu ve suyun asidik hale gelerek aşındırıcı karbonik asidin oluşmasını önlemek, buhar sisteminin ömrünü uzatmak ve çözeltinin üzerindeki gazın kısmi basıncını azaltarak gaz çözünürlüğünü azaltmaktır.

35-36. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.

Okyanuslar, hava ile su arasındaki yoğunluk farkı nedeniyle havaya salınan CO2 gazının dörtte birini çeker. Havadaki karbon dioksit miktarı arttığında okyanuslar dengeyi sağlamak için daha fazla gaz çekmeye başlar. Su ne kadar soğuk olursa süreç o kadar etkili işler. Okyanus suyu 25 oC’de ve 1 L’de yaklaşık 220 ppm CO2 gazı içerir.

35. Okyanus suyundaki CO2 gazının molar derişi- mini bulunuz. (CO2 = 44 g/mol)

  • Cevap: M = 5 . 10-3 M

36. Okyanus suyundaki CO2 gazının molalitesini bulunuz. (dsu = 1 kg /L) (CO2 = 44 g/mol)

  • Cevap: m = 5 . 10-3 molaldir.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!