11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 157
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 157
Aşağıdaki açıklamaları ifadelerle eşleştirerek ayraç içine uygun harfi yazınız.
- Cevap:
Aşağıdaki yargıların karşısına yargı doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz yargının karşısına nedenini yazınız.
- Cevap:
I. Belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceğinden daha fazla çözünen maddeyi içeren çözelti doymamış çözeltidir. (Y)→ Aşırı doygun çözeltidir.
II. Belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceği maksimum maddeyi çözmüş olan çözelti aşırı doygun çözeltidir. (Y)→ Doygun çözeltidir.
III. Başka bir çözeltiye göre, çözünen madde miktarı çok olan çözelti derişik çözeltidir. (D)
IV. Belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceğinden daha az çözünen madde içeren çözelti doygun çözeltidir. (Y)→ Doymamış çözeltidir.
V. Başka bir çözeltiye göre çözünen madde miktarı az olan çözelti seyreltik çözeltidir. (D)
Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri verilen uygun sözcüklerle doldurunuz.
- Cevap:
Çözeltileri oluşturan bileşenlerin birleşme oranları, çözeltinin özelliklerini belirlemede önemli bir rol oynar. Bu nedenle çözeltideki çözünen miktarı önemlidir. Çözelti içindeki çözünen miktarını belirlemede farklı derişim birimleri kullanılır. 1 litre çözelti içinde çözünmüş maddenin mol sayısına (a) molarite denir. 1 kg (1000 g) çözücüde çözünmüş maddenin mol sayısına da (b) molalite denir. Ayrıca derişim birimi olarak (c) kütlece yüzde ve (ç) hacimce yüzde derişim birimleri de kullanılabilir. Çözeltilerde eser miktarda çözünen bulunduğunu belirten ve milyonda bir kısım anlamına gelen (d) ppm kullanılır. Çözeltilerin buhar basıncı, donma noktası düşmesi, kaynama noktası yükselmesi, osmoz gibi derişime bağlı olan özelliklerine (e) koligatif özellikler denir.
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.