11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8
1. Dört bilim insanının da konuşmasını göz önüne alarak Bohr atom modelinin eksik yanlarının neler olabileceğini tartışınız. Sonuçlarını raporlaştırınız.
- Cevap: Bohr Atom Modeli, hidrojen ve hidrojen gibi sadece tek elektronu olan tanecikleri açıklayabilirken çok elektronlu tanecikleri açıklamada yetersiz kalmıştır. Çok elektronlu tanecikleri açıklayamaması Bohr atom modeli için önemli bir eksikliktir. Ayrıca Bohr’a göre elektronlar sadece belli enerji seviyelerinde dairesel yol izlemektedir. Ancak Heisenberg bunun net olarak belirlenemeyeceğinden bahsetmiştir. De Broglie’nin ve Schrödinger’in açıklamalarını da göz önüne alırsak elektronların net bir bölgede bulunmadığını sadece bulunma ihtimali yüksek olan bulutumsu bölgeler olduğu ortaya koyulmuştur ki bu da yine Bohr Atom Modelinin bir diğer önemli eksikliğidir.
2. Bohr’un yörünge kavramı ile Schrödinger’in orbital kavramı arasındaki farklılıklar neler olabilir?
- Cevap: Yörünge: Elektronun bulunduğu, iki boyutlu düzlemsel hareketi temsil eder. Her yörüngeye karşılık gelen belli enerji düzeyleri vardır. Daireseldir. Her yörüngede belli sayıda elektron bulunur. Orbital: Elektronun bulunma ihtimalinin yüksek olduğu bölgeleri ve üç boyutlu hareketi temsil eder. Farklı enerji düzeylerine ve şekillere sahiptir. Her orbitalde en fazla iki elektron bulunabilir
Ahmet öğretmen öğrencilerine kuantum sayıları ile orbitaller arasındaki ilişkiyi ve bu orbitallerde elektronların bulunma ihtimallerini öğretmek istiyor. Bunun için 3 kutu hazırlıyor.
• Birinci kutunun üzerine baş kuantum sayısı (n) yazıp içerisine İden 7’ye kadar numaralandırılmış toplar koyuyor.
• İkinci kutunun üzerine açısal (yan) kuantum sayısı (t) yazıp içerisine 0dan 3 e kadar numaralandırılmış toplar koyuyor.
• Üçüncü kutuya ise manyetik kuantum sayısı (me) yazıp -3 ile +3 arasında numaralandırılmış toplar koyuyor.
Üç öğrenciden sırasıyla her kutudan bir top çekmesini istiyor. Her öğrenci topu çektikten sonra yine kutuya bırakıyor. Öğrencilerin çektiği toplar sırasıyla:
1. Hangi öğrenci/öğrencilerin çekmiş olduğu kuantum sayılarına karşılık gelen bir elektron olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: aş kuantum sayısı (n), elektronun enerji düzeyini ve çekirdeğe olan uzaklığını simgeler. Açısal kuantum sayısı (1 ), orbitalin şeklini ve kaç farklı alt enerji düzeyi olduğunu belirler. Açısal kuantum sayılı sıfır ile (n-1) dahil bu aralıktaki tüm tam sayı değerlerini alabilir. Manyetik ku- antum sayısı (m^), alt orbitallerin sayısını ve uzaydaki yönelişini belirler. -1 ile +1 arasındaki tüm tam sayı değerlerini alabilir. Bu bilgilere göre sadece Zeynep’in çektiği toplara karşılık gelen kuantum sayılarına sahip bir elektron olabilir. Çünkü n=2 ise 1 =2 olamaz. 1 =0 ise m^ = -1 olamaz
2. Hangi kutulardan çekilmiş olan iki top yer değiştirirse tüm öğrencilerin çekmiş olduğu kuantum sayılarına karşılık gelen elektronlar olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Eğer Elif ile Vehbi ikinci kutudan yapmış oldukları seçimleri değiştirirlerse tüm kuantum sayılarına karşılık gelen bir elektron bulunabilir.
3. Yukarıdaki tabloya göre Ahmet Öğretmen, Zeynep’e sadece İ. kutu ve 3. kutudan top çektirmiş olsaydı bu kuantum sayılarına sahip en fazla kaç elektron bulunabilirdi?
- Cevap:
Zeynep sadece 1. ve 3. kutudan top çekmiş olsaydı n=3 m1 =0 olabilmesi için
1=0 m =0
1=1 ml =0
1 =2 m =0 olabilir.
Her orbitale de birbirine zıt spinli iki elektron yerleşeceğinden maksimum 6 elektron bulunabilir
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.