Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

1. Birinci ve ikinci grafikler incelendiğinde A grubu metallerinin aynı pozitif yükseltgenme basamağına sahip olmasına karşılık, geçiş metallerinin farklı pozitif yükseltgenme basamağı değerleri aldığı görülmektedir. Geçiş metallerinin birden çok yükseltgenme basamağına sahip olmasının nedeni ne olabilir? 26Fe atomunun elektron dizilimi üzerinden açıklayınız.

  • Cevap:

Tabloda verilen elementlerin elektron dizilimlerine bakıldığında, ııNa: 1s2 2s2 2p6 3S1 ı2Mg: 1s2 2s2 2p6 3s2 BAl: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p1 Sodyum elementi son katmanındaki 1 elektronu, magnezyum elementi son katmanındaki 2 elektronu ve alüminyum elementi ise son katmanındaki 3 elektronunu kolayca vererek soy gaz elektron düzenine ulaşabilir. Bu yüzden alkali metaller +1, toprak alkali metaller +2 ve alüminyum ise +3 değerliğe sahip olmak ister. Bu aynı zamanda metallerin iyon yüküdür. Metallerin iyon yükleri, yükseltgenme basamağı olarak da düşünülebilir. Fe: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d6 elektron dizilimine sahiptir. D26eğerlik elektronları 4s orbitali ve 3d orbitali elektronlarıdır. Fe atomu elektron verirken önce 4s orbitalinden sonra 3d orbitalinden verir. Eğer sadece 4s orbitalindeki 2 elektronu verirse +2 yüklü olur. Ancak 3d orbitali de değerlik orbitali olduğu için oradan da elektron verebilir. Eğer 4s orbitalindeki 2 elektronu ve 3d orbitalindeki 1 elektronu verirse bu sefer +3 değerlikli olur. Geçiş metallerinin d orbitallerindeki elektronları da verebilmesinden dolayı birden çok pozitif yükseltgenme basamağı olur.

2. CO gazı yanma tepkimesi verirken CO2 gazı yanma tepkimesi vermez. Bunun nedeninin yükselt- genme basamağı ile bir ilişkisi var mıdır? Araştırınız.

  • Cevap:

Yanma tepkimelerinde, oksijen atomu diğer elementin yükselt- genmesini sağlar (oksidasyon, yükseltgenme). Karbon atomu 4A grubunda olduğu için alabileceği en büyük yükseltgenme basamağı değeri +4 olmalıdır ki CO2 bileşiğinde bu değere sahiptir. Bu yüzden artık CO2 bileşiğindeki karbon atomunu yükseltgeye- meyiz. Ancak CO bileşiğindeki karbonun yükseltgenme basamağı +2 olduğu için oksijenle tepkimeye girerek yükseltgenebilir.

3. 7A grubunda Cl ve Br, farklı yükseltgenme basamaklarına sahip olmasına rağmen F tüm bileşiklerde sadece (-1) değerini almaktadır. Bunun nedenini araştırınız.

  • Cevap:

Flor atomunun kendini en yakın soy gaz elektron dizilimine benzetmek için sadece 1 elektrona ihtiyacı vardır. Periyodik sistemde elektronegatifliği en yüksek element flor olduğu için bağ elektronlarını her zaman daha çok çeker ve sanki elektron almış gibi düşünülebilir. Bu yüzden tüm bileşiklerinde -1 yükseltgenme basamağına sahip olur.

4. İyonik bileşiklerde ve kovalent bileşiklerde yükseltgenme basamakları nasıl hesaplanır? Araştırarak sonucunu rapor şeklinde yazınız.

  • Cevap:

İyonik bileşikler elektron alışverişi sonucunda meydana gelir. Metal atomları, son katmanlarındaki elektronu vererek soy gaz elektron düzenine geçmek isterken ametal atomları ise metalin vermiş olduğu bu elektronu alarak soy gaz elektron dizilimine ulaşır. Böylece metal atomu (+) iyon yüküne, ametal atomu ise (-) iyon yüküne sahip olur. İyonik bileşiklerde bu iyon yükleri yükseltgenme basamağı olarak alınır. Kovalent bileşiklerde ise elektronlar, atomlar arasında ortaklaşa kullanılır. Bu yüzden net bir iyon yükünden bahsedemeyiz ancak bu kullanım esnasında elektronegatifliği yüksek olan atom, bağ elektronlarını daha çok çekeceği için kısmi negatif yükle yüklenirken diğer atomda kısmi pozitif olur. Kovalent bileşiklerde yükseltgenme basamaklarını hesaplayabilmek için bağ elektronlarının elektronegatifliği yüksek olan atom tarafından alınmış olduğu varsayılarak yükseltgenme basamakları hesaplanır.

Birinci yönergede verilen grafiklerden yola çıkarak periyodik tablonun farklı gruplarında yer alan elementlerin genel olarak alabileceği maksimum ve minimum yükseltgenme basamaklarını tabloya dönüştürünüz.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!