Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

Aşağıdaki paragrafı okuyarak soruları cevaplayınız.

Esin Öğretmen, öğrencilere zayıf asit ve kuvvetli asit kavramlarını daha iyi anlasınlar diye bir gösteri deneyi hazırlamıştır. 10 tane beyaz pinpon topuna evde hazırladığı karamel ile 10 tane mavi pinpon topuna da silikon yapıştırıcı ile birer nohut tanesi yapıştırmıştır. Öğrencilerine beyaz pinpon toplarının Cl- iyonunu, mavi topların F- iyonlarını, nohut tanelerinin ise H+ iyonlarını simgelediğini söylemiştir.

Su dolu büyük bir kabın içerisine, hazırladığı HCl ve HF molekül modellemelerini atmıştır. Karıştırıp bir süre beklemiştir. Bir süre sonra bütün beyaz pinpon topları ve nohut tanelerinin birbirinden ayrıldığı ama mavi pinpon topları ile nohut taneleri arasından sadece 1 tane modelin ayrıldığı gözlenmiştir.

1. Suda % 100 iyonlarına ayrışan asitler kuvvetli asit, suda % 100 iyonlarına ayrışmayan asitler de zayıf asit olarak tanımlandığına göre Esin Öğretmenin molekül modellemesindeki HCl ve HF asitlerinin asitlik kuvvetlerini kıyaslayınız.

  • Cevap: HCl olarak hazırlanan molekül modelindeki tüm tanecikler arasındaki bağlar kopmuştur. Yani % 100’ü iyonlarına ayrışmıştır. Bu da HCl asidinin kuvvetli bir asit olduğunu anlatan bir örnek olarak kullanılmıştır. HF olarak hazırlanan modelle- me örneğinin 10 tanesinden ancak bir tanesinde aralarındaki bağ kopmuştur. Bu modelleme örneğinde ise zayıf asitlerin iyonlaşma oranının % 100 olmadığını anlatmak istemiştir.

2. Bu modellemedeki durum için HF asidinin iyonlaşma yüzdesi nasıl hesaplanabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Bu örneklem üzerinden 10 molekül modelinden sadece bir tanesi iyonlarına ayrışırsa % 10 olarak hesaplanabilir.

3. Bu modellemeden yola çıkarak atomlar arasındaki bağ kuvvetlerinin asitlik kuvvetiyle ilişkisini yorumlayınız.

  • Cevap: HCl modellemesinde pinpon topu ve nohut tanesi arasındaki yapıştırıcı yeterince kuvvetli olmadığından suda ayrılması daha kolay olur. HF modellemesinde pinpon topu ve nohut tanesi arasındaki yapıştırıcı kuvveti daha fazla olduğundan % 100 iyonlarına ayrışmamıştır. Buradan asitlik kuvvetine geçiş yaparsak atomlar arasındaki bağ ne kadar kuvvetli ise asitlik o kadar az olur.

4.  Bu modelleme kullanılarak HF asiti için denge sabiti (Ka) hesaplanabilir mi? Gerekçeleri ile yazınız. (Çözelti hacminin 1 litre ve her bir molekül modelinin 1 mol taneciğini simgelediğini varsayarak.)

  • Cevap: HF → H+ + F- Ka = 1.1/10 = 0,1 (iyonlarına ayrışan asit derişimi ihmal edilirse) Ama ihmal edilecek kadar küçük olmadığı düşünülürse Ka= 1.1/9 Ka=1/9

5. Zayıf asitlerin iyonlarına ayrışması tersinir bir olaydır ve asidin ayrışmış iyonları bir taraftan da tekrar birleşir. Esin Öğretmenin bu modellemesinde çözünme vardır ancak geri tepkime modellenmemiştir. Siz olsaydınız nasıl bir modelleme yapardınız?

  • Cevap: Öğrencilere bırakılmıştır

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!