Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

…kış mevsimi pH değerleri 5,50 pH değerinden yüksek olup mevsimlik olarak asit yağmuru yoktur. Amasra, Çatalca, Marmaris, Yatağan, Antalya, İzmir ve Balıkesir 5,50 pH’ın altındadır. Ancak Amasra ve Çatalca kış mevsimi hacim ağırlıklı pH ortalamaları 5,00 pH’ın altında olup kış mevsimi yağışları asit yağmurları olan yağış toplama merkezlerimizdir.
Uzun yıllar pH ortalamalarına göre Trabzon, Yatağan ve Çamkoru hacim ağırlıklı pH ortalamaları 5,50 pH üzerinde yer alır. Ancak Çatalca ve Amasra yağış örneklerinin hacim ağırlıklı uzun yıllar pH ortalamaları 5,00 pH’ın altında olup bu bölgelerin asit yağmurları etkisi altında olduğu söylenebilir.

1. Hiçbir kirletici ile kirletilmemiş yağmur suyunun pH değeri 5,6 civarındadır. Saf suyun pH değeri 7 olduğuna göre yağmur suyunun pH değerinin 5,6 olmasının nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Bunun sebebi atmosferde var olan ametal oksitlerdir. Özellikle hava karışımında bulunan CO2 gazı az da olsa H2CO3*e dönüşerek yağmurların pH’ını düşürür.

2. Asit yağmurlarına neden olan maddelerin suyla tepkimeye girmeden önceki kimyasal özelliklerini, suyla tepkimeye girdikten sonra oluşan maddelerinkiyle karşılaştırınız.

  • Cevap: Asit yağmurlarına sebep olan kimyasallar; ametal oksitlerden CO2, SO2,NO2, SO3, N2O5 vb. dir. Su ile reaksiyona girdikten sonra H2CO3, H2SO4, HNO3*e dönüşürler. Ortamın asitliğini artırırlar.

3. Aynı yerleşim yerine ait ortalama pH değerlerinin mevsimlere göre değişmesinin sebeplerini yazınız.

  • Cevap: Cevap öğrencilere bırakılmıştır.

4. Metne göre yaz mevsimi ve kış mevsimi yağışlarının pH ortalamaları incelendiğinde mevsimlik asit yağmuru özelliği göstermeyen yerleşim yerleri hangileridir?

  • Cevap:

Yaz mevsiminde: Trabzon, Yatağan ve Antalya
Kış mevsiminde: Çamkoru, Hatay ve Trabzon

5. Aşağıda pH çizelgesi verilmiştir. Metinde verilen yerleşim yerlerinin yaz mevsimi yağışları pH ortalamalarını çizelgede gösteriniz. Her yerleşim yerinin pH çizelgesine göre rengini yazınız.

  • Cevap:

Trabzon, Yatağan ve Antalya: YEŞİL
Amasra, Çatalca: SARI Marmaris: TURUNCU

6. Bir pOH çizelgesi çiziniz. Otomatik yağış örnekleyici cihazı kurulmuş yerleşim yerlerinin uzun yıllar ortalamalarına göre pOH değerlerini hesaplayarak çizelge üzerinde gösteriniz.

  • Cevap:

7. Sinem bir proje yöneticisidir. Asit yağmurlarını önleyen sistemler geliştirmek üzere bir ekip kurmak istiyor. Sinemin ekibine girebilmek için öneriler sunmanız isteniyor. “Asit yağmurlarının etkilerini en aza indirmek için pH -pOH dengesini sağlayacak, o bölgedeki yağışların pH ortalamalarını yükseltecek çalışmalar ve alınacak tedbirler” ile ilgili önerileriniz neler olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Cevap öğrencilere bırakılmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!