11. Sınıf Fizik Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72
“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72
Soru: 20) Gözlemlerinizden hareketle aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
- Cevap:

Soru: 21) Ekranın sağ üst köşesinde yer alan sürtünme kuvveti değerini değiştirerek simülasyonda zemin değişikliği yapınız.
- Cevap: Sürtünme ayarı artırılarak sürtünmenin daha fazla olduğu bir zemin seçilir.
Soru: 22) Sandığın üzerine belirlediğiniz bir cismi koyunuz ve sandık harekete geçene kadar farklı kuvvet değerleri uygulayınız.
- Cevap: Sandığın üzerine diğer 50 kg’lık sandık konulur; toplam kütle 100 kg olur. Uygulanan kuvvet yavaşça artırılır.
Soru: 23) Statik sürtünme kuvvetinin maksimum değerini ve kinetik sürtünme kuvvetinin büyüklüğünü belirleyiniz.
- Cevap: Maksimum statik sürtünmenin 300 N olduğu bir ayar seçilirse kinetik sürtünme kuvveti 225 N olur.
Soru: 24) Gözlemlerinizden hareketle uygulanan kuvvet, sürtünme kuvveti ve net kuvvet değerlerini aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:

Soru: 25) Zeminin değişmesinin sürtünme kuvvetinin büyüklüğünü etkileyip etkilemediğini sınıf arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Zeminin değişmesi sürtünme kuvvetini etkiler. Sürtünme katsayısı daha büyük olan zeminde maksimum statik ve kinetik sürtünme kuvvetleri daha büyüktür.
Soru: 26) Tartışmada görüşlerinizi yukarıdaki simülasyondan elde ettiğiniz verilerle destekleyerek ifade ediniz.
- Cevap: Kullandığımız örnek verilerde, toplam kütle 100 kg iken zemin değiştirildiğinde maksimum statik sürtünme 250 N’dan 300 N’a, kinetik sürtünme 187,5 N’dan 225 N’a yükselmiştir.
Soru: 27) Tartışma sonucunda ulaştığınız çıkarımları aşağıdaki alana yazınız.
- Cevap: Maksimum statik ve kinetik sürtünme kuvvetleri, yüzeylerin özelliklerine ve yüzeyin cisme uyguladığı dik kuvvete bağlıdır. Aynı yüzeylerde dik kuvvet arttıkça bu kuvvetler de artar.
Soru: 28) Etkinlik sürecinde elde ettiğiniz bilgilerden hareketle sürtünme kuvvetinin matematiksel modeline ulaşınız. Ulaştığınız matematiksel modeli aşağıda verilen alana yazınız.
- Cevap: Statik sürtünme için Fₛ ≤ kₛ·N, maksimum değeri için Fₛ(max) = kₛ·N; kinetik sürtünme için Fₖ = kₖ·N bağıntıları kullanılır. Burada N dik kuvveti, kₛ ve kₖ ise sürtünme katsayılarını gösterir.
Soru: 29) Aşağıda verilen soruları ulaştığınız matematiksel modeli kullanarak cevaplayınız.
Soru: a) Başlangıçta yatay bir zemin üzerinde duran 25 kg kütleli bir sandalyenin harekete geçmesi için en az 175 N büyüklüğünde yatay bir kuvvete ihtiyaç duyuluyor. Sandalye hareket etmeye başladığında 150 N büyüklüğündeki yatay bir kuvvetin etkisiyle ve sabit hızla doğrusal bir yol boyunca hareketine devam ediyor. Yer çekimi ivmesinin büyüklüğü 10 N/kg olduğuna göre
Soru: Sandalye ile zemin arasındaki statik sürtünme katsayısını bulunuz.
- Cevap: Statik sürtünme katsayısı: Dik kuvvet N = m·g = 25·10 = 250 N olduğundan kₛ = 175/250 = 0,7 bulunur.
Soru: Sandalye ile zemin arasındaki kinetik sürtünme katsayısını bulunuz.
- Cevap: Kinetik sürtünme katsayısı: Sandalye sabit hızla hareket ettiği için sürtünme kuvveti 150 N’dır. Buna göre kₖ = 150/250 = 0,6 bulunur.
11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.