Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Kazanım Kavrama Etkinlikleri

11. Sınıf Fizik Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 51

“11. Sınıf Fizik Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 51” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 51

Alternatif akım devrelerinde direncin davranışı açıklanır.

Görsel 1de potansiyel farkı V olan üreteç ve R büyüklüğündeki direnç ile doğru akım devresi kurulmuştur. Doğru akım devrelerinde bulunan R direnci, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürür. Direncin uçları arasındaki gerilim ve direnç üzerinden geçen akım şiddeti sabittir. Büyüklüğü R olan dirençten geçen akım şiddeti i ve direncin gücü P ise R olur.

Görsel 2deki gibi R direnci, alternatif akım devresine bağlanırsa yine doğru akım devrelerinde olduğu gibi akıma karşı gösterilen zorluğu ifade eder. Alternatif akım devrelerinde akıma gösterdiği zorluk sebebiyle sadece ısı kayıpları ile etki gösteren dirence ohmik direnç denir. Akımın yönünün ve şiddetinin değişmesi direncin devredeki davranışını değiştirmez. Alternatif akıma bağlı R direncinin gücü hesaplanırken akım ve gerilimin etkin değerleri kullanılır. Büyüklüğü R olan dirençten geçen akımın etkin değeri ise ve direncin gücü P ise R olur.

Yani direnç doğru akım devrelerinde de alternatif akım devrelerinde de hep aynı değerdedir. Alternatif akımın frekansının değişimi de direnç değerini değiştirmez.

Şekildeki X lambası doğru akım kaynağına bağlı iken direnci R’dir. Lamba, doğru akım kaynağı yerine alternatif akım kaynağı bağlanırsa direnci değişir mi?

  • Cevap: Değişmez çünkü lamba bir dirençtir ve hem doğru hem de alternatif akımda aynı davranışı gösterir.

Alternatif akım devrelerinde bobinin davranışı açıklanır.

Görsel 3’te bobin, anahtar ve elektromotor kuvveti E olan doğru akım üreteci kullanılarak bir elektrik devresi oluşturulmuştur. Bu tür devrelerde anahtar kapatıldığında akım sıfırdan maksimum değere hemen yükselemez. Akım zamanla arttıkça bobindeki manyetik akı da artar ve bobin üzerinde öz-indüksiyon elektromotor kuvveti oluşur. Lenz Yasasına göre oluşan öz-in- düksiyon elektromotor kuvvetinin yönü, devrenin elektromotor kuvvetinin yönüne terstir. Oluşan bu öz-indüksiyon elektro motor kuvveti, akımın aniden artmasını engeller. Anahtar açıldığında ise bobindeki manyetik akı azalır ve yine devrenin elektromotor kuvvetiyle aynı yönlü bir öz-indüksiyon elektromotor kuvveti oluşur. Oluşan bu öz-indüksiyon elektromotor kuvveti ise akımın aniden azalmasını engeller.

11. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!