11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 95 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Anka Yayınevi
1.4.3. Havanın Olmadığı Ortamda Serbest Düşen Cisimler
Tahta kalemi ve silgisini elinize alıp aynı yükseklikten bıraksanız bu cisimlerin yere çarpma hızları farklı olur mu (Resim 1.16)? Elimizde belirli bir yükseklikte tuttuğumuz tahta kalemi ve tahta silgisini serbest bıraktığımızda cisimler, yer çekimi kuvvetinin etkisinde yere doğru hızlanır. F = m-a bağıntısına göre iki cismi de çeken kuvvet ağırlıkları olduğu için m • g = m • a olur ve cisimlerin ivmesi a = g bulunur. Havasız ortamda belirli bir yükseklikten düşen cisimlerin ivmesi, kütlesinden bağımsızdır. Serbest düşen cisimlerin ivmesi, havasız ortamda yer çekim ivmesidir.
Hava direncinin ihmal edildiği ideal ortamlarda ilk hızı sıfır olan cisimlerin yaptığı düşme hareketine serbest düşme denir. Serbest düşen cisim bir doğru boyunca hareket eder. Bu yüzden hareket için (+) ve (-) yönü tanımlamamız gerekir. Serbest düşen cisim için yere doğru yapılan hareketin hareket yönünü (-) yön olarak kabul edeceğiz. Ayrıca serbest düşen cismin yer çekim ivmesi ile hareket ettiğini öğrendik. Yer çekim ivmesini hareket boyunca sabit ve g , 10 m/s2 alacağız.
Serbest düşme ile ilgili İtalyan fizikçisi Galileo serbest düşen nesnelere ilişkin yasayı formüle etmeyi başarmıştır. Galileo yaptığı deneylerde, düşen cisimlerin kütleleri ne olursa olsun aynı hız değişimine sahip olduğunu buldu. Ayrıca durgun hâlinden harekete başlayan cismin katettiği mesafeler arasındaki oranın, bu mesafelerin katedilmesi için harcanan sürelerin karesi ile orantılı olduğunu buldu.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Anka Yayınevi Fizik Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum