11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 75 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Anka Yayınevi
1.4. BİR BOYUTTA SABİT İVMELİ HAREKET
Asansöre bindiğimizde asansör hızlanarak harekete başlar. Gitmek istediğimiz kata geldiğimizde asansör yavaşlayan hareket yapar (Resim 1.13). Hareket eden bir cismin hızının artması ya da azalması, o cismin ivmeli hareket yaptığını gösterir. Doğrusal bir yörüngede hızı düzgün artan ya da düzgün azalan bir hareketlinin yaptığı harekete bir boyutta sabit ivmeli hareket denir. Hızın düzgün değişmesi demek, sabit ivmeli hareket demektir. Sabit ivmeli hareket için cismin sabit bir kuvvetin etkisinde kalması gerekir. Şekil 1.43’teki gibi sabit bir net kuvvetin etkisinde bir doğru boyunca çekilen buzdolabı sabit ivmeli hareket yapar. Buzdolabının ivmesi Fnet = m – a bağıntısı ile hesaplanır.
Buzdolabı bu kuvvetin etkisinde kaldığı sürece hızı düzgün artmaya devam eder. Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan Resim 1.14’teki gibi hızlı trenler bir doğru boyunca hareket ederken birçok defa hızını azaltıp artırır. Bir doğru boyunca düzgün hızlanan ya da düzgün yavaşlayan hızlı tren, bir boyutta sabit ivmeli hareket yapar. Havaalanında piste indikten sonra ilerleyen uçaklar düz bir yolda yavaşlayarak durur (Resim 1.15). Piste indikten sonra ilerleyen uçağa etki eden sabit kuvvet, tekerleklerle zemin arasındaki sürtünme kuvvetidir. Sabit sürtünme kuvvetinin etkisinde düzgün yavaşlayan uçak bir boyutta sabit ivmeli hareket yapar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Anka Yayınevi Fizik Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum