Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Meb Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 40

Bir hareketi tanımlamak için belirlenen sabit noktaya veya sisteme referans noktası ya da referans sistemi adı verilir. Bir cismin hareket durumu, referans alınan noktaya ya da gözlem çerçevesine göre farklı şekillerde yorumlanabilir. Örneğin Dünya’nın dönme ve dolanma hareketleri kabul görürken ağaçların, evlerin, tabelaların, direklerin vb. cisimlerin durgun olduğu kabul görür. Aslında bunun nedeni cisimlerin hareketini tanımlarken yerkürenin referans alınmasıdır.
Görsel 1.1’de yere göre durgun olan Ayşe, +x yönünde hareketli olan otobüs ve içindeki yolcu Mehmet ile -x yönünde bisiklet süren Ali’nin hareket durumları verilmiştir. Yere göre verilen bu hareket durumlarında Ayşe, Mehmet ve Ali’den herhangi biri referans noktası olarak seçilirse aşağıdaki sonuçlar elde edilebilir.
• Ayşe’ye göre Mehmet +x ve Ali -x yönünde hareket etmektedir.
• Mehmet’e göre otobüs durgundur ve Ayşe ile Ali -x yönünde hareket etmektedir.
• Ali’ye göre Ayşe ve Mehmet +x yönünde hareket etmektedir.

Günlük hayatta yere göre durgun olan gözlemcinin koşu bandında koşan birini duruyor gibi görmesi, hareket hâlindeki bir araçta bulunan gözlemcinin yere göre durgun cisimleri ters yönde hareket ediyor gibi görmesi, aracın sürücüsünün yere göre düşey doğrultuda yağan kar tanelerini aracın hareketine zıt yönde hareket ediyor gibi görmesi vb. örnekler bağıl hareketle ilgilidir.
Bir cismin herhangi bir referans sistemindeki gözlemciye göre hareketine bağıl hareket, sahip olduğu hıza ise bağıl hız denir.

Soru: Bir cismin herhangi bir referans sistemindeki hareketi gözlemciye göre farklı algılanabilir.
Buna göre
I. Kırmızı ışıkta duran iki araçtan birinin sürücüsünün diğer aracın hareket etmesi durumunda kendi aracını hareket ediyormuş gibi algılaması
II. Ay’ın bizi sürekli takip ediyormuş gibi görünmesi
III. Uçaktan atlayan paraşütçünün hızının uçaktaki ve yerdeki gözlemci tarafından farklı algılanması
durumlarından hangisi ya da hangileri bağıl harekete örnektir?

  • Cevap: I, II, III

11. Sınıf MEB Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!